Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 12 KASIM 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 12 KASIM 2020

  • TTB’nin çağrısıyla yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının durumuna dikkati çekmek için pek çok ilde ışık açıp kapama eylemi gerçekleşti. Eyleme twitterdan da #TükendikIşıkYak hashtagıyla destek verildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin, yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının durumuna dikkati çekmek ve Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilemesi için açıkladıkları eylemlilik programı kapsamında saat 21.00’da ışık açıp kapama eylemi gerçekleşti. “Sağlık Çalışanları Tükendikçe Karanlık Çöküyor” diyerek bugün itibariyle başlayıp 5 gün boyunca devam edecek olan eyleme ses veren tüm illerden sağlıkçılara destek gecikmedi. Yurttaşlar evlerinde bir dakika boyunca ışık söndürme eylemi ile sağlıkçıların sorunlarına dikkat çekti.
  • TTB’ye Meclis’te HDP’den destek geldi. Meclis Genel Kurulu’nda söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Hala Covid-19 meslek hastalığı olarak sayılmıyor. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği bir eylem çağrısı yaptı, bugün saat dokuz itibarıyla, 5 gün boyunca, herkesin ışıklarını bir dakika boyunca bu konuya dikkat çekmek için açıp kapatmasını istedi. Bizler de bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bütün milletvekillerini bu konuda hassas davranmaya, sağlık emekçilerinin bu taleplerini acilen yerine getirmek için adım atmaya çağırıyoruz ve sağlık emekçileriyle bir kez daha dayanışmamızı çok açık bir şekilde ifade ediyoruz.” dedi.
  • Ölmüyoruz öldürülüyoruz! Ölümlerin, hekimlerin bütün itirazlarına rağmen ısrarla sürdürülen tedavi protokolündeki ilaçlarla ilgisi var mı? Manisa’da iki gün önce Kovid-19 testi pozitif çıkan Azerbaycanlı Naibe Hüseyinova evinde ölü bulundu. Yine birkaç gün önce Antep’de 35 yaşındaki Leyla Gür, test sonucunun pozitif çıkması üzerine karantinaya alınışının 5. gününde evinde ölü bulundu. Kısa bir araştırma yapınca karantinadayken evde bir başına ölenlerin küçük haberlere sıkıştırılıp görünmez kılınması, pandeminin karanlıkta kalan bir başka gerçeği ile karşı karşıya bıraktı. Şimdi birkaç soru sormak gerekir Sağlık Bakanlığı’na: 1- Henüz salgının bu boyutta olmadığı aylarda, riskli yaşlarda ve kronik hastalıkları olan kişiler neden hastanede değil de evde karantinaya alındı? 2- Şu güne kadar evde karantinada ölenlerin sayısı ne kadar? 3- Ölümlerin, hekimlerin bütün itirazlarına rağmen ısrarla sürdürülen tedavi protokolündeki kimi ilaçlarla ilgisi var mı? 4- Söz konusu ilaçlar verilirken, hastanın kullandığı başka ilaçlarla etkileşim yapabileceği göz önüne alınıyor mu? (İnci Hekimoğlu, https://artigercek.com/yazarlar/incihekimoglu/olmuyoruz-olduruluyoruz)
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi teknik personeli Orhan ÖZGÜL Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Covid-19 pandemisi nedeniyle bilim insanları intihar düşünceleri nedeniyle yardım arayan insanların sayısının karantinalar ilan edilmeye başladığından bu yana 3 katına çıktığını açıkladı.
  • Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun açıklamasında, Sputnik V’in üçüncü faz denemelerindeki ara test sonuçlarının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, iki dozlu Sputnik V’in 16 bin kişi üzerinde yapılan ilk Faz-3 denemelerinde yüzde 92 oranında başarı sağlandı. Rusya Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin Rus Coronavirus aşısı Sputnik V’yi kendi tesislerinde üretmekle ilgilendiği açıklamasını yaptı.
  • Covid-19 ölümleri saklanmaya devam ediyor. Covid-19 tedavisi görürken yaşamını yitiren hastanın belgesine ‘Doğal ölüm’ yazıldı. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Covid-19 tedavisi görürken yaşamını yitiren hastanın ölüm belgesine “Doğal ölüm” yazıldı. Ölen hastanın oğlu, babasının 29 Ekim’de pozitif tanıyla hastaneye kaldırıldığını, entübeyken 9 Kasım’da hayatını kaybettiğini bildirerek “Gerçek veriler açıklanmıyor. Açıklansa insanlar korkar, tedbirini alır, benim babam korkardı” dedi.
  • Pandeminin boyutu her geçen gün daha da büyüyor. Toplam vaka sayısı 52.4 milyonu geçti. Günlük vaka sayısı yeniden 600 binin üzerine çıkarak 613 bin 741’e yükseldi. Bu hızda seyrederse toplam vaka sayısına bir haftada 4 milyon kişi eklenecek gözüküyor. Küresel aktif vaka sayısı 14.5 milyona dayandı.
  • Yeni vaka bildiriminde artış başta Avrupa (269 bin) ve Kuzey Amerika (156.4 bin) kıtasında olmak üzere tüm kıtalarda gerçekleşti. ABD yeni vaka bildiriminde rekor üzerine rekor kırarak zirvedeki yerini koruyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi ABD’de 142 bin 803 kişi oldu. ABD’yi şu ülkeler izliyor: Hindistan (48.3 bin), Brezilya (47.7 bin), Fransa (35.9 bin), İtalya (33 bin), Polanya (25.2 bin), İngiltere (23 bin), Almanya (20,5 bin), Rusya (19.9 bin), İspanya (19.1 bin), İran (11.8 bin) Arjantin (10.9 bin) ve Ukrayna (10.6 bin). Binin üzerinde yeni vaka bildiren ülke sayısı 57’ye yükseldi.
  • Günlük can kaybında da sıçrama tarzında bir artış göstererek 10 binin üzerine çıktı. Son 24 saatte 10 bin 184 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümlerin ciddi artış gösterdiği ülkeler ve ölüm sayısı şöyle: ABD (1,478), İtalya (623), Meksika (617), İngiltere (595), Brezilya (564), Hindistan (550), Rusya (432) ve Polanya (430). Günlük 100’ün üzerinde ölüm bildiren ülke sayısı 20’ye yükseldi.
  • İngiltere’de resmi verilere göre Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 50 bin 365’e ulaştı. Böylece, can kaybının 50 bini aştığı ilk Avrupa ülkesi ve ABD, Brezilya, Hindistan ve Meksika’nın ardından beşinci ülke oldu. İçlerinde Türkiye’nin de olduğu 22 ülkede toplam can kaybı 10 binin üzerinde.
  • Türkiye’de Covid-19 tırmanışını sürdürüyor. Resmi istatistikler dahi bu gerçeği saklayamıyor. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,693, can kaybı 86, aktif hasta sayısı 46 bin 295 ve ağır hasta sayısı 3,095 kişiye yükseldi. Toplam hasta sayısı 402 bini geçti. Test sayısı 146 binin olup hedeflenen 200 binin çok gerisinde. Yirmi yaşın altındaki kişilere test yapılmıyor. Test için bekleyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturuyor. Yoğun bakımlar doluyor. Acillerde zatüreye yakalanan hastalar kliniklerde ve entübe hastalar yoğun bakımlarda yatak boşalmasını bekliyorlar. Birinci basamak temaslı izlemine ve filyasyon çalışmasına yetişemiyor. Sağlık emekçilerin paylaşımlarına göre bizleri karanlık günler bekliyor.
  • Zonguldak’ta korona virüsü salgınını kontrol altına almak gerekçesiyle yeni kararlar alındı. Buna göre il dışından gelenlerin Hayat Eve Sığar (HES) koduyla kente girişine izin verilecek. Ayrıca 15 gün süreyle ev ziyaretleri de yasaklandı.
  • İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs’le mücadele kapsamında 81 ilin tamamında kamuya açık alanlarda sigara içilmesinin yasaklandığını açıkladı.
  • İzmir’de de sokakta sigara içmek yasaklandı, 65 yaş üzerindeki vatandaşlara 10.00-16.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması geldi
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) ‘Covid-19 Pandemisi 8. Ay Değerlendirme Raporu’na ilişkin online açıklama düzenledi. TTB Başkanı Fincancı, “Bir yandan aşı çalışmalarıyla ilgili umutlu açıklamalar sürerken bir yandan da bu aşıların mutlu azınlığa ulaşabileceği, Türkiye gibi ülkelerde sınırlı erişim olacağı tartışılıyor. Türkiye’nin dört bir yanında yoğun bakım yataklarının dolduğu, servislerin yetmediği, ne yazık ki salgınla baş etmenin tedavi edici hekimlikle sınırlandığı günlerden geçiyoruz” eleştirisinde bulundu. Dr. İbrahim Akkurt ise korona hastalarından zatürre olanların hastaneye yatırıldığını belirterek, “Acaba hasta sayısı diye ifade edilen sayı, bizim o gün yatırdığımız zatürre sayısı mı?” sorusunu gündeme getirdi. TTB ayrıca Covid 19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmesi çağrısı yaptı.
  • Salgının mart nisan aylarından farklı bir dinamikle tekrar yükselişe geçtiğini ve patlayıcı tarzda yayılmanın Türkiye’ye yerleştiğini söyleyen Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, geride kalan nisan ayında yaşanan olumsuz tablodan daha kötüsünün aralık ayında ortaya çıkabileceğini belirterek şunları söyledi: “Dün itibariyle (10 Kasım) 87 insanımızı kaybettik. Biz bu rakamı 8 Nisan günü görmüştük. 8 Nisan tarihinde de 87 insan hayatını kaybetmişti. Ondan 10 gün sonra 19 Nisan’da günlük en yüksek kaybımızı verdik, 127 insanımızı kaybettik. Günlük ölüm sayılarındaki trende bakarsak önümüzdeki birkaç hafta içerisinde, belki 10 gün içerisinde ölüm sayıları 100’ü zorlayabilir, hatta 100’ün üzerine çıkabilir. 11-12 Nisan’dan itibaren hafta sonu kısıtlamalarını getirmeye başlamıştık. Türkiye’de toplumsal hayatın kısıtlanması dendiğinde ilk olarak sokağa çıkma kısıtlaması geliyor ama ona gelinceye kadar iş yerlerinde, toplu taşımada kısıtlamalar konusunda geç kaldığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki dönem etkin bir sağlık yönetimi ve toplumsal hareketliliğin kısıtlanması yönünde ciddi önlemler alınması gerekir. Özellikle aralık ayını çok zor geçireceğiz gibi gözüküyor. Kayıplarımız ve ağır hasta sayısındaki bu kadar yoğun artış bunun işaretini veriyor. 1 Kasım’dan bu yana 807 insanımızı kaybettik. Kuvvetle muhtemel kasım ayı sonunda ölüm sayımız nisan ayına yaklaşacak. Kayıplarımızın da çok arttığı, toplumsal uyumun da zayıfladığı bir dönemde kamusal önlemlerin ekonomik ve sosyal desteklerle mart ve nisan ayından daha fazla ihtiyacımız var. Bu toplumsal bulaşıcılığı kontrol altına almadığımız takdirde hiçbir filyasyon ekibi hiçbir çalışmaya yetişemez. Kontrol altına almadığımız sürece sağlık çalışanlarını daha fazla tüketecek, daha fazla öldürecek bir dönem getirecektir.” (https://www.gazeteduvar.com.tr/ttb-aciklanan-hasta-sayisi-sadece-zaturreye-donusenler-mi-haber-1504250)
  • Türk Toraks Derneği, salgının kontrolden çıktığını ve bu nedenle toplumsal hareketliliğin kısıtlanması gerektiğini belirtip “Covid-19 ile mücadele bireylerin sorumluluğuna bırakılmamalı” dedi.
  • Danimarka Başbakanı Mete Frederiksen, korona virüsünün vizonlarda mutasyona uğradığının tespit edilmesinin ardından alınan 17 milyon vizonu öldürme kararı için ‘yasal temele ihtiyaç olduğunu bilmediğini’ dile getirdi. Özür dileyen Frederiksen, “Acelemiz olsa da bunun için yasal temele ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekiyordu” dedi. Ancak Tarım Bakanı Mogens Jensen, çiftlik sahiplerine önlem olarak hayvanları öldürmeye devam etmelerini istedi. Jensen, Danimarka Vizon Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tage Pederson’a “Çiftlik sahiplerini hâlâ bizimle iş birliği yapmaya çağırıyorum. Çünkü halk sağlığını koruyabilmemiz için elimizden geleni yapmamız gerekiyor” dedi.
  • Korona virüsü aşısıyla ilgili olumlu haberlere rağmen salgının ciddiyetini koruduğunu söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘kış ayları boyunca uğraşların süreceğini’ dile getirdi. Almanya’da son 24 saat içinde Covid-19 kaynaklı ölü sayısı tırmanışa geçti. Almaya’da son 24 saat içinde 261 kişi korona virüsü nedeniyle öldü.
  • Boris Johnson salgını nasıl bu kadar kötü yönetebildi? Sürü bağışıklığı politikası, “Restoranlara destek ver, dışarıda ye (Eat out to help out)” kampanyası, ikinci dalga derken, İngiltere’de Covid-19 vakaları günlük 20 binin üzerinde seyrediyor.  İngiltere’nin çiçeği burnunda Başbakanı Boris Johnson, akıntıya karşı yüzmeyi seçti: “Virüse karşı sürü bağışıklığı geliştireceğiz!” Kuzey Batı İngiltere’nin eski sağlık bakanı Profesör John Ashton, İngiltere’nin virüs politikasına ilişkin “Halk sağlığından hiç haberi olmayan yüzeysel bir başbakanımız var. Yöneticiler, beş günlük kriket oyunu oynayan 19’uncu yüzyıl sömürgecileri gibi davranıyor” açıklamasında bulundu. DSÖ eski birim direktörlerinden Anthony Costello da, resmi Twitter hesabından yaptığı “Sürü bağışıklığına dair sekiz soru” paylaşımı ile, hükümetin politikasını eleştirenlerden biriydi. Bilim insanlarının tüm eleştirilerine rağmen, strateji belirlenmişti: “Kontrol altına al, geciktir ve azalt. Peki uygulamada ne oldu? “Biz İngiliz’iz, bize bir şey olmaz”cılık (British Exceptionalism) politikasının bedeli, kasım ayına gelindiğinde, günlük 20 binin üzerinde yeni vaka ile ödendi… (https://www.gazeteduvar.com.tr/boris-johnson-salgini-nasil-bu-kadar-kotu-yonetebildi-haber-1504239)
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önerisini kabul ederek, 2021 yılını tüm dünyada “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan etti.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...