Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 1 OCAK 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 1 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Trabzon’da özel bir hastanede çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.İlhan Demirel, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Öztürk ve Sağlık Bakanlığı müfettişi işyeri hekimi Dr. İlhan Doğan Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

***

2020’nin son günü itibarıyla küresel düzeyde toplam vaka sayısı 83.8 milyona ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 825 bine dayandı. Yılın son gününde yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayısı oldukça yüksek hızda devam etti. Yeni vaka sayısı 736 bin 680 kişiye yükselirken, bir günde gerçekleşen ölüm sayısı 13 bin 411 kişi oldu. Aktif vaka sayısı ise 22 milyon 654 bini geçti. Bulaş tehdidi çok ciddi düzeyde devam ediyor.

Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (228.4 bin), Brezilya (56 bin), İngiltere (55.9 bin), Rusya (27.7 bin), İtalya (23.5 bin), Almanya (23.3 bin), Fransa (19.9 bin), Hindistan (19 bin), Güney Afrika (18 bin), Çekya (16.9 bin), Kolombiya (16.3 bin), İspanya (15.6 bin), Türkiye (14.4 bin), Polanya (13.4 bin), Meksika (12.4 bin) ve Arjantin (11.6 bin).  Bir günde 5 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 24’e yükseldi.

***

Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölümleri azalma eğilimine girse de resmi ististiklerde paylaşılan hızlar bile oldukça yüksek. Son 24 saatte 239 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 20 bin 881 kişiye yükseldi. Yeni vaka bildirimi 14 bin 380 kişi olup hala oldukça yüksek hızda olduğuna dikkat çekebiliriz. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 210 bine yaklaştı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2 bin 219 kişi. Günlük test sayısı 184 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı 90 binin altına indi. 31 Aralık itibarıyla 87 bin 121 aktif hastaya sahibiz. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 918 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı yükselmeye devam ediyor, dün itibarıyla %4.5 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.5) tam dokuz katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Sağlık Bakanı Koca’yı bu yüksekliğinin neden kaynaklandığını açıklmaya davet ediyoruz.

Karantina ölüm getirdi. Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde 52 yaşındaki Fikret Doğruyol, Covid-19 tanısı konulan eşi ve oğlu ile karantinada olduğu evde öldü. Doğruyol’un, dün akşam rahatsızlandığı ve eve gelen sağlık ekiplerince yapılan testinin sonucunun henüz çıkmadığı belirtiliyor.

***

Sağlık çalışanlarının toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı 30 Haziran 2021’e uzatıldı. Düzenlemeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Covid-19 salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında sağlık hizmeti veren kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, ilgili belediyenin karar vermesi şartıyla belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve şirketlerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden, Başkentray, Marmaray ve İzban seferlerinden 30 Haziran 2021’e kadar ücretsiz yararlanabilecek.

***

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Sinema Salonları” ile ilgili ek genelge gönderdi. Genelgede, 31 Aralık’a kadar faaliyetlerine ara verilen sinema salonları için bu sürenin 1 Mart’ta kadar uzatıldığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ilgili yeni kurallar getirdi. Güncellemeye göre, yarın Cuma namazına gitmek isteyenler, araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın camiye gidip gelebilecek. Sadece çiçek satışı yapan iş yerleri, ilk uygulaması 1-3 Ocak’ta olacak şekilde, sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı günlerde 10.00-17.00 saatleri arasında evlere servis yapmak üzere açık olabilecek.

***

ABD’nin Alaska eyaletinin en büyük cezaevinde mahkumların tamamına yakını koronavirüsüne yakalandı. Goose Creek adlı cezaevinin sözcüsü Sarah Gallagher, 1236 mahkumun 1115’inin testinin pozitif çıktığını açıkladı.  Ülke genelinde beş mahkumdan biri virüse yakalandı; 1700’ü Covid-19’a yenik düştü. Cezaevlerinde çalışan personel de pandemiden olumsuz etkilendi.

***

2020’nin endişe ve belirsizlikle hatırlanacağını dile getiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Korona virüsü salgını ile mücadele bizim için yüzyılın siyasi, sosyal ve ekonomik bir görevidir.” dedi. Konuşmasında, Covid-19 salgınını inkar edenlere ve bu konuda komplo teorileri üretenlere değinen Merkel, bunun tehlikeli, alaycı ve yakınlarını yitiren insanlara karşı zalimce olduğunu söyledi. Merkel, Covid-19 aşılarının yapılmaya devam ettiğini ve aşı sırası konusunda herkesin sabırlı olması gerektiğini belirterek, “Benim sıram geldiğinde ben de aşı olacağım.” dedi.

***

Salgının sene-i devriyesi, yeni kaygılar, yeni umutlar – Ceren Ergenç

Aşı takviminin belli olmasıyla pandemi tünelinin ucunda ışık göründü, normalleşme umutları arttı. Ama bu normal, sorunlardan azade olmayacak. Wuhan gibi salgından en ağır etkilenmiş ve virüs ülkenin (ve dolayısıyla dünyanın) geri kalanına yayılmasın diye içeriye hapsedilmiş, kısıtlı sağlık imkanlarıyla baş başa bırakılmış bir coğrafyada ölenlerin yası bitmiş kalanların öfkesi dinmiş değil.

(https://www.gazeteduvar.com.tr/salginin-sene-i-devriyesi-yeni-kaygilar-yeni-umutlar-makale-1508914)

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7a31″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği BioNTech firması ile Amerikan ilaç devi Pfizer’in ürettiği Coronavirus aşısına acil kullanım onayı verdi. BioNTech/Pfizer’in mRNA teknolojisiyle geliştirdiği Covid-19 aşısı, DSÖ tarafından onaylanan ilk aşı oldu. Bu aşıyı onaylayan ilk ülke İngiltere olmuş, daha sonra ABD ve Kanada acil kullanım onayı vermişti. Avrupa İlaç Ajansı ve AB Komisyonu da Pfizer aşısını 21 Aralık’ta onaylamıştı

Çin, genel kullanım için ilk Covid-19 aşısı onayını verdi. Onayı alan ilk aşı Türkiye’nin satın aldığı Sinovac değil, bir diğer Çin aşısı Sinopharm oldu. Çin Ulusal Biotec Grubu’nun (CNBG) Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü birimi aşının geçici verilere göre hastalığa karşı yüzde 79.34 etkili olduğunu açıklamıştı.

***

Türkiye’nin 50 milyon doz satın aldığı Çin’in Sinovac Covid-19 aşısının etkinliği hakkında yürütülen klinik deneylerin koordinatörü Prof. Dr. Murat Akova, ocak ayı ortasında testlerde hedefledikleri rakamlara ulaşacaklarını ve denemelerin ara etkinlik analizi sonucunu açıklayacaklarını söyledi. En az binlerce denek üzerinde yapılan ve üçüncü faz olarak adlandırılan testler, istatistiki olarak daha emin sonuçlar verdiği bilinen en az 40 vakaya ulaşılmadan ara sonuç vermiş olarak kabul edilmiyor. Sinovac’ın ürettiği CoronaVac isimli aşının Türkiye’deki klinik testleri 14 Eylül’de başladı. Bu testlerde her üç gönüllünün ikisine aşı, birine ise plasebo olarak adlandırılan koruyucu olmayan aşı yapılıyor. Testte ikinci dozdan sonraki 14. günden itibaren aşının gönüllüleri ne kadar koruduğu ölçülüyor. Akova 5 Ocak itibarıyla ikinci dozu alıp üzerinden 14 gün geçmiş hasta sayısının 3 bini geçeceğini ifade etti. Testlerdeki gönüllü sayısının başlangıçta çok yavaş arttığını ancak kasım ayından sonra hızlandığını belirten Akova şunları söyledi: “Ne zaman ki hastalığın şiddeti arttı, toplumda aşı farkındalığı daha belirgin ortaya çıktı ve denemeleri 20 Kasım’da halka açtık o zaman gönüllü patlaması oldu. Günde 20 kişi aşılarken günde 300 kişi aşılar hale geldik.”

 

***

ABD hükümeti, 2020 sonu için açıkladığı aşı hedefinin epey gerisinde kaldı. 2020 sonuna dek 20 milyon kişinin aşılanacağı açıklanmışken, 30 Aralık itibarıyla ülkede aşı yaptırabilen kişi sayısı 2.8 milyonda kaldı. Özellikle bakım evlerindeki sürecin çok yavaş ilerlediği belirtiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme merkezinin verilerine göre, bakım evlerine şu ana dek 2.2 milyon doz aşı gönderilmiş olmasına rağmen, ilk doz aşıyı olan yaşlıların sayısı 170 binde kaldı. Ülke çapındaki eyaletlere gönderilen aşıların toplam sayısı da hedefin altında.

***

TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Kırımlı, “Eğer yeni aşılar yapılacaksa bize düzgün aşı dolapları verilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın elinde var bu aşı dolapları, bize vermiyor.” dedi. Kırımlı, aşıların aile sağlığı merkezlerinde yapılması gerektiğini söyledi. “Biz baştan beri salgın birinci basamkta, mahallede yönetilmesi gerekir diyoruz, aşılama da öyle.” diyen Kırımlı, bunun için şehir hastaneleri yerine daha çok aile sağlığı merkezi açılması gerektiğini söyledi: “Yeni bir ilaç yapılıyor ve deneniyor. Milyonlarca insan aşı olacak. Eğer milyonda bir insanda bile alerjik bir reaksiyon görülürse bu durumun yönetilebileceği yerler olması lazım. Faz-3 çalışmasına gönüllü olan insanlar var, ben de onlardan biriyim. Bize aşı yapılınca yarım saat bekletiyolar ki normali de bu. Randevu ile çağrılmak lazım, aşıdan sonra beklenilebilecek bir alan lazım. Aşının yapıldığı alanın güvenli olması gerekiyor. Bunlar hep fiziki mekan. Ne yazık ki aile sağlığı merkezleri böyle yapılmadı. Apartmanların altında çalışan çok fazla sayıda aile sağlığı merkezi var. Salgının ortasında aşı yapmamak gibi bir durumumuz yok. En azından bu dönemde bize düzgün mekan ve insan kaynağı sağlanmasını talep ediyoruz. Bütün bunlar salgın şeffaf yönetilmediği için oluyor. Sahada pratik sorunlarla uğraşan bizleriz, bizle birlikte planlanması lazım. Şehir hastanesi değil, aile sağlığı merkezi istiyoruz. Biz 10 milyonun üzerinde aşı yapıyoruz aile sağlığı merkezlerinde ve ucu ucuna yeten bir soğuk zincir sistemimiz var. Eğer yeni aşılar yapılacaksa bize düzgün aşı dolapları verilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın elinde var bu aşı dolapları, bize vermiyor. Bir şehir hastanesi maliyetine şu ana kadar mevcut olan aile sağlığı merkezilerinin yüzde 30’u kadar daha yapılabilir. Salgın bugünden yarına bitmeyecek. İnsanlar hastanelere araçlarla, toplu taşımayla, kalabalıkta gidecekler. Aile sağlığı merkezleri bunun için var. Biz baştan beri salgın birinci basamakta, mahallede yönetilmesi gerekir diyoruz, aşılama da öyle. Türkiye’nin gerçekleri bizim hastalarımız.”

***

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdullah Sayıner: “Herkese düzenli olarak maske takmalarını, karşılarındaki ya da yanlarındaki kişilerle en az 1,5 metre mesafe bulundurmalarını ve ellerini düzenli olarak yıkamalarını önerirdik. Oysa son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu virüs, sadece büyük parçacıklarla değil, çok küçük zerreciklerle de bulaşabiliyor. Aradaki temel fark, bu zerreciklerin boyutları küçüldükçe, yani mikro düzeylerde oldukça daha uzun süre havada asılı kalabiliyor. Parçacıklar yaklaşık 1 saniye içinde kabaca 1,5 metre mesafede yere düşerken, daha küçük, mikro düzeydeki zerrecikler 3 saate kadar o oda havasında asılı kalabiliyorlar. Bu nedenle de daha sonradan aynı ortama gelen insanların oradaki havayı solumasıyla bulaş görülebiliyor. O nedenle korunmada mevcut önlemlere ek olarak birkaç yeni uyarı daha var. İlki, kapalı ortamlarda çok zorda olmadıkça bulunmamalıyız. Ama eğer bir nedenle kapalı ortamda bulunmamız gerekiyorsa bu süreyi olabildiğince kısa tutmalıyız ve yüzümüzde mutlaka sürekli olarak maskemiz olmalı. Maskenin yüzümüze, burnumuzun çevresine ve yanaklarımıza tam oturduğunu düzenli olarak kontrol etmeliyiz. İkincisi, bu kapalı ortamların, ister topluma açık alışveriş merkezleri ya da mağazalar olsun, ister ev, iş yeri gibi mekanlar olsun, mutlaka ortam havalarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için mutlaka düzenli olarak pencere ve kapılar açılarak iç ortamdaki havanın değişmesi ve temizlenmesi sağlanmalı. Son olarak, aşı ve kişisel koruyucu önlemlerin birbirlerini tamamlayıcı olduğu, aşı olduğunda da tüm toplum bağışıklık kazanıncaya dek, kişisel önlemleri uygulama devam etmeliyiz.”

***

Cezayir’in Rusya’nın Sputnik V Coronavirus (Covid-19) aşısının tedariği için bir anlaşma imzaladığı belirtildi.

Asya’nın en zengin insanı değişti! Asya’nın en zenginleri listesinin bir numarası değişti. Şişe su üreten ve bir aşı üreticisi firmanın sahibi olan Çinli iş insanı Zhong Shanshan, bu yıl servetini 7 milyar dolar artırarak Asya’nın en zengin kişisi oldu. Zhong’un mevcut servetinin 77.8 milyar dolara yükseldiği belirtildi.

 

***

Aşı tereddüdü: Çözüm kısıtlama değil, şeffaflık – Müzeyyen Yüce

Devletler, aşının uygulama sürecine dair planlama yaparken, aşıların zorunlu olup olmayacağı, aşı olmayanlara kısıtlama getirilip getirilmeyeceği tartışılmaya başlandı. Korona virüsü aşısının etkisini artırmak ve salgını ortadan kaldırmak için birçok ülkede “bağışıklık sertifikası” ya da “aşı pasaportu” gibi önlemler alınması gündeme getirilirken, yurt dışı veya yurt içi uçuşlarda, hatta bazı şirketlerin işe alımlarında da benzer bir belgenin talep edilebileceği belirtiliyor. Nitekim Avustralya’nın havayolu şirketi Qantas, yolculardan “bağışıklık pasaportu” istemeyi gündeme getiren ilk şirketlerden oldu.

Devletler, aşının uygulama sürecine dair planlama yaparken, aşıların zorunlu olup olmayacağı, aşı olmayanlara kısıtlama getirilip getirilmeyeceği tartışılmaya başlandı. Korona virüsü aşısının etkisini artırmak ve salgını ortadan kaldırmak için birçok ülkede “bağışıklık sertifikası” ya da “aşı pasaportu” gibi önlemler alınması gündeme getirilirken, yurt dışı veya yurt içi uçuşlarda, hatta bazı şirketlerin işe alımlarında da benzer bir belgenin talep edilebileceği belirtiliyor. Nitekim Avustralya’nın havayolu şirketi Qantas, yolculardan “bağışıklık pasaportu” istemeyi gündeme getiren ilk şirketlerden oldu. Sağlık Bakanı Koca, aşı olmayanlara yönelik kısıtlama getirip getirilmeyeceğine ilişkinse “Aşı kişinin HES koduna işlenecek. Birçok kurum ve kuruluş aşı yapılmasını önemseyecektir. Uçak ve otobüs seyahatinde gündeme gelebilir” dedi. Türk Tabipleri Birliği Covid–19 İzleme Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, aşı olmayanlara yaptırım uygulanmasına ilişkin tartışmalardan önce kişilerin neden aşı yaptırmak istemediğine odaklanılması gerektiği görüşünde. Avukat Gümrükçüoğlu’na göre de aşı olmayanların kısıtlanması insan hakları ihlalleri doğurur.

(https://www.gazeteduvar.com.tr/asi-tereddudu-cozum-kisitlama-degil-seffaflik-haber-1508837 )



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...