Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 1 AĞUSTOS 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 1 AĞUSTOS 2020

 

GÜNDEM

  • Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Sağlık Bakanlığı’nın günlük korona virüsü tablosundan yoğun bakım ve entübe hasta sayısını çıkarma kararının neden alındığını bilmiyormuş. Bilim Kurulu üyesi bilmiyorsa kim biliyor acaba?
  • Hindistan’da Coronavirus (Covid-19) salgını hız kesmeden devam ederken, hükümetin salgın programını eleştiren onlarca gazeteci gözaltına aldı. Bağımsız yayın organları ise gözaltına alınan, hakkında adli işlem yapılan ve polis şiddetine maruz kalan gazetecilerin sayısının 50’yi geçtiğini bildiriyor. Himachal Pradesh’te gazetecilik yapan Om Sharma, hükümetin yaptıkları haberlerden rahatsız olduğunu ve kendilerine sansür uygulamak istediğini belirtti.  
  • Avrupa Birliği, Coronavirus salgını nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,9 küçüldü. 19 üyeli Euro Bölgesi ekonomisindeki daralma ise yüzde 12,1 olarak açıklandı.
  • IŞİD’e karşı Suriye’nin kuzeyinde Kürt güçlerinin safında çatışan Maria Edgarda Marcucci adlı 29 yaşındaki bir İtalyan kadın geçen martta Torino Mahkemesi tarafından iki yıl “özel ev hapsi” cezasına çarptırıldı. “Gelecekte bir suç işleyebileceği” varsayımından yola çıkan savcılık, “kapitalist sisteme karşı mücadelenin” genç kadının yaşam sebebi olduğunu ileri sürüyor. Bu sebeple de Marcucci’nin kamuya açık alanlarda bir gruba seslenmesi yasaklanmış durumda. Eylül 2017’den Haziran 2018’e kadar Afrin’deki Kürt Halk Koruma Birlikleri’nin kadın kolu YPJ’de bulunan Maria Edgarda Marcucci yaşadığı deneyimi İtalya’da anlatma girişimlerinde bulundu. Kürt ideolojisi “Demokratik Konfederalizm” konusunda genç kadın ülkenin dört bir yanında kültür dernekleri, üniversiteler, araştırma grupları, sosyal merkezler, konferans ve okullarda sunumlar yaptı. Marcucci, “Çok etnikli kendi kendine organize olan sistemde kadınların özgürlüğünün, paylaşım ekonomisinde, ekolojide, doğrudan demokraside ve özgürlükçü yönetimde merkezi bir yer teşkil ettiğini” belirtiyor. Marcucci, “Bu siyasi deneyim, insanların ve halkımızın kaderinin dünyanın diğer kesimlerindeki insanlarla nasıl sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösteren yeni araçlar sağladı. İtalya’ya dönünce, beş milyon insanın katıldığı böylesine köklü, derin ve başarılı bir değişimin nasıl mümkün olabildiğini sorguladık.” diyor.
  • “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal hastaneye kaldırıldı. Av. Ünsal için refakatçi talebi henüz uygulanmaya başlamasa da kabul edilirken, 35 kiloya düşen Av. Timtik için refakatçi talebi “uzman doktorun ‘ihtiyacı olmadığı’ görüşü” gerekçesiyle reddedildi.
  • Ayasofya’da 24 Temmuz’da kılınan ilk cuma namazında elinde kılıçla hutbe okuyan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kurban Bayramı namazını da kılıçla kıldırdı. 
  • Canlı Hayvan Borsasında 15 yıl önce inşa edilen mezbahanın  kayyım tarafından yıkılmasının ardından yurttaşlar hijyenik olmayan ortamlarda kesim yapmak durumunda kaldı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kurban Bayramı öncesi yoğun kalabalıklara sahne olan Canlı Hayvan Borsası’nda, 15 yıl önce inşa edilen mezbeha, kayyım yönetimdeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yıktırıldı. Steril ortamda hayvanların kesildiği mezbahada istihdam edilen 40 kasap, işsiz kaldı. Mezbahanın yıkılmasının ardından mağdur olan yurttaşlar, hayvanları hijyenik olmayan ortamda, toz ve toprağın içinde kesmek zorunda bırakıldı.
  • ABD’li bir petrol şirketiyle Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) petrol anlaşması imzaladığı belirtildi. Anlaşmanın ‘Beyaz Saray’ın bilgisi ve teşviki ile imzalandığı’ ifade edilirken, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’ye petrol anlaşması hakkında bilgi verdiği ve ‘Ankara’nın olumsuz tepki vermediği’ aktarıldı.
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Beştepe Millet Camisi’nde kıldığı Kurban Bayramı namazının ardından açıklamalarda bulundu. Oktay,  Türkiye’nin kötü koronavirüs tablosunu es geçerek “Normalleşme süreciyle Cumhurbaşkanımız liderliğinde hem salgınla mücadelemiz hem de normalleşme sürecinde ekonomimizin, sanayimizin çarkları, ticaretimizin çarkları dönmeye başladı. Turizm dışında hemen hemen tüm sanayi ve ticaretimizin çarkları eski ile mücadele eder, yarışır vaziyete gelmiş durumda hamd olsun. Haziranı hatırlayın. Geçen yıla göre yüzde 15 artış yakaladığımız bir aydı. Ümit ediyoruz ki turizm sezonumuz, bununla birlikte ulaşım ve hizmet sektörümüz de canlanıyor olur.”
  • Uluslararası Af Örgütü (AI), Ezidilerin Irak’ta IŞİD tarafından katledilmelerinin yıl dönümü öncesi rapor yayınladı. Rapora göre, Aradan geçen altı yıla rağmen IŞİD’den kurtulabilen Ezidi çocukların psikolojik ve fiziksel travmaları bitmiyor. 

MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ-SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • Dünya genelindeki günlük koronavirüs vaka sayısında Cuma günü rekor artış yaşandı. DSÖ, son 24 saatte 292 bin 527 yeni vaka tespit edildiğini, 6 bin 812 kişinin de hayatını kaybettiğini duyurdu. Günlük vaka sayılarındaki en çok artış ise ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’da yaşandı. Bu dört ülkede artan toplam can kaybı 6.812. DSÖ’nün 24 Temmuz tarihli yeni vaka sayısı artışı ise 284.196’ydı. Aynı tarihte can kaybı 9.753 arttı. DSÖ verilerine göre Temmuz ayında günlük ölü sayısı ortalama 5.200 oldu. Haziran’da ise günlük ölü sayısı ortalama 4.600’dü.
  • Geçen hafta ise 40 ülkede günlük vaka sayısı rekor kırmıştı. Avusturalya, Japonya, Hong Kong, Bolivya, Sudan, Etiyopya, Bulgaristan, Belçika, Özbekistan ve İsrail vaka sayılarının artışa geçtiği ülkelerin başında geliyor.
  • Güncellenen resmi istatistiklere göre Türkiye’de son 24 saatte 982 kişi hastalığa yakalandı, 17 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 582 iken hastalar içinde zatürre olanların oranı %8.8 olarak bildirildi. Yeni vaka sayılarının artma eğiliminde olduğunu belirten Fahrettin Koca, “Son üç günde ağır hasta sayısı en çok artan şehirler: İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Diyarbakır. 27 şehirde ise son üç günde yeni ağır hastamız olmadı. Zatürreli hasta oranımızda düşüş, yeni tanı konan hasta sayımızda artış eğilimi var” ifadelerini kullandı.
  • Erzurum Valiliği’nin korona virüsü (Covid-19) vaka sayılarına ilişkin paylaştığı bilgi, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı verilerle dikkat çeken bir çelişki ortaya çıkardı. Valiliğin açıklaması, Bakanlığın verileri ve komşu kentlerden daha önce paylaşılan sayılarla karşılaştırıldığında vaka sayılarının gizlendiği şüphesi kuvvetleniyor. Bakanlığın raporuna göre 6 ilde 28 Temmuz’a kadar toplam 2 bin 946 vaka tespit edildi. Erzurum Valisi Okay Memiş bugüne kadar toplam 2 bin 511 vaka kaydedildiğini açıkladı. Memiş’in paylaştığı vaka sayısı çıkarıldığında, bölgedeki diğer 6 kentte bugüne kadar toplam 435 vakanın kaydedilmiş olması gerekiyor. Ancak, diğer 6 kentteki toplam vaka sayısı, daha önceki açıklamalara göre, bu sayının çok üzerinde olmalı. Erzurum Valisi Memiş’in açıklaması ile ortaya çıkan bir diğer çelişki ise günlük vaka sayılarına dair. Memiş, günlük vaka sayılarıyla ilgili olarak “Bir günde 100 vaka birden pozitif olduğunu gözlemleyebiliyoruz” dedi. Ancak Bakanlığın 29 Haziran’da paylaşmaya başladığı günlük durum raporuna göre, “Kuzeydoğu Anadolu” bölgesindeki 7 ilde, bugüne kadar en yüksek günlük toplam vaka sayısı 4 Temmuz tarihinde 47 olarak kaydedildi.
  • Adana’da Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, “Pandemi günlerinin en yüksek vaka sayısı seviyesindeyiz, Covid-19 için ayrılan tüm yoğun bakım yatakları şu an dolu” sözleriyle kentteki pandemi tablosunu ortaya koydu. Adana İl Pandemi Kurulu (Hıfsızsıhha Kurulu) olağanüstü toplanarak kentte maske takme zorunluluğu, takmayana ise 900 TL idari para cezası kararı aldı. 
  • Adıyaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, düğün, mevlit ve bayramda toplu yemek ikramını yasakladı.
  • Türkiye ile Rusya arasında Covid-19 nedeniyle durdurulan tarifeli uçuşlar yeniden başladı. İstanbul’dan Moskova’ya bu gece yapılan Türk Hava Yolları (THY)’nın ilk uçuşunda 50 yolcu yer aldı. İstanbul-Moskova uçuşları, günde karşılıklı üç sefer şeklinde gerçekleştirilecek.
  • Yunanistan’da, mülteci kamplarına Mart ayında getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları 31 Ağustos’a kadar uzatıldı.
  • İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson tedbirlerin gevşetilmesi kararından geri adım attı. Bazı bölgelerde ek önlemlerin uygulanacağı belirtilirken Johnson, mevcut kısıtlamaların 15 Ağustos’a kadar gevşetilmeyeceğini duyurdu. Maske kullanma zorunluluğu için de kapsam genişletilirken, müzeler, sinemalar, ibadet yerleri de dahil olmak üzere pek çok kamusal alanla maske takmanın zorunlu olacağı aktarıldı.
  • Hindistan’ın Andre Pradesh eyaletindeki bir köyde, içki satan dükkanların kapanmasının ardından, alkol bazlı dezenfektan içen en az 10 kişi öldü. Polis yetkilisi “Yüksek derecede alkol bağımlısı bazı insanlar, el dezenfektanlarını kullanıyor. Karantina nedeniyle alkollü içki bulunamıyor, ancak dezenfektan bulmak çok kolay” dedi.
  • Koronavirüs salgını, hayatı olduğu kadar ölümü de etkilemeye devam ediyor. Bunun en son örneği, cenaze merasimlerinin değişime uğradığı Japonya’da sayısı artan “akıllı cenazeler.” Japonya’da cenazeler çok özel ve oldukça detaylı kurallara bağlı törenler olarak kabul ediliyor. Vefat eden kişi, son geceyi evinde ailesiyle beraber geçirip ertesi sabah önce cenaze töreninin yapılacağı mekana ve ardından da krematoryuma götürülüyor. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle Japonya’daki pekçok cenaze evi bu işlemde baştan sona değişiklikler yapmak durumunda kaldı. Yasaklar yüzünden fiziksel olarak törende hazır bulunamayan kişilerin isteğine uyularak Zoom üzerinden takip edilen cenazeler, artık yeni bir ticaret yöntemi haline geldi.
  • Japonya’nın Hokkaido adasındaki bir başka örnekte de cenaze evi, koronavirüsten ölen 80 yaşındaki bir kadının, karantina nedeniyle evinden ayrılamayan oğluna töreni ekrandan izletip annesinin küllerini eve teslim etti. Cenazeden 49 gün sonra yapılan ve yakın akraba ve arkadaşların katıldığı “mevlüt” tarzı törenlerde bir rahibin Budist duaları (sutra) okuması da bir Japon geleneği. Ancak bu görevin de salgın tehlikesi nedeniyle yok olmasını istemeyenler, salgının ortaya çıkmasından önce geliştirilen Japonya’nın ilk robot rahibi Budist Pepper ile ilk android rahip Mindar’a salgınla beraber daha çok iş düşeceğini ön görüyorlar. Japonya’da WhatsApp benzeri ücretsiz bir uygulama olan Line’da vaaz veren ve dua okuyan rahipler de mevcut.
  • Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir yurtta kalan 133 öğrencide Covid-19 tespit edildi. Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, Ukrayna Ulusal Teknik Üniversitesi Kiev Politeknik Enstitüsüne bağlı Özel İletişim ve Bilgi Koruma Enstitüsü’nün yurdunda kalan 133 öğrencinin koronavirüs testi pozitif sonuç verdi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Covid-19’a yakalanan 10 öğrencinin ve bir öğretim görevlisinin çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğünü, diğer öğrencilerin ise karantinaya alınan yurtta tedavi gördüklerini açıkladı. Yurtta toplam 152 öğrencinin kaldığı belirtildi. Ülkede son 24 saatte bin 90 yeni Covid-19 vakası kaydedildi. Böylece toplam vaka sayısı 69 bin 884’e yükseldi. Ukrayna’da şu ana kadar bin 693 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

TOPLUMSAL MÜCADELE-SAĞLIK MUHALEFETİ

  • Tahliyeleri reddedilen, ölüm orucunda ve sağlık durumları kritik aşamada olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna ilişkin SES “Zorla değil, adil yargılamayla yaşatalım” başlığıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada Malta Bildirgesi, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi’ne atıfta bulunan SES, karar verme yeterliği olan bir açlık grevcisinin kendi isteğine aykırı olarak enteral ya da parenteral beslenmesine yönelik her tür müdahalenin “zorla beslenme” sayılacağına dikkat çekti.

YENİ YAŞAM İNŞASI  

  • Çok ağaç, az stres

Ağaçlandırmanın aynı zamanda kentlerdeki sıcaklıkların neden olduğu strese karşı önemli bir mücadele aracı olduğu da vurgulanıyor. Deutsche Welle’ye konuşan Avustralyalı bilim insanı Cris Brack’a göre, kentlerdeki ağaçlandırmalar sayesinde biyoçeşitlilik ve estetiğin yanında giderek daha da belirginleşen ‘etrafında doğanın olması’ gibi bir ihtiyaca da cevap verilmiş oluyor. Bu durumu ‘biyofili’ terimiyle izah eden Brack, insanın sürekli doğa ile bağlantılı olma isteğine vurgu yapıyor. Brack, etrafında ağaçların bol olduğu insanların daha az stresli olduğunu ve ağaçsız alanlarda yaşayan bireylere göre psikolojik hastalıklardan daha az mustarip olduklarının altını çiziyor. http://yeniyasamgazetesi1.com/agaclandirma-nefes-aldirir/

JİN

  • “Kürtçe olmaz” deyip “Behzat” koysa da adını Nüfus Müdürü, Belkize asla “Behzat” demedi oğluna. Kobane’de ölen oğlunun haberini 2015 yılı Kurban Bayramı’nda aldı. Garzan Mezarlığı’ndaki Berzan’ın kemikleri kepçelerle çıkarıldı. Kilyos’ta kaldırıma gömüldü.  Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma gömülen çocuğunun kemiklerini, iki yıl sonra ağzından tek bir kelime çıkmadan zafer işaretiyle alan anne Belkize Yıldırım, “Her şeyi affedebilirim ama kutsalıma ve cenazeme saygı göstermeyenleri affetmem” dedi.
  • Beşiktaş’ta buluşup forum düzenleyen kadınlar forumdan haklarını korumak ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak, uygulanmasını sağlamak için ortak bir kampanya kararı ile ayrıldı. “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” adlı kampanyanın ilk kitlesel buluşması, İstanbul Sözleşmesi’nin AKP MYK’sinde tartışılacağı gün olacağı söylenen 5 Ağustos’ta Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde saat 19.00’da gerçekleşecek.
  • Ankara’da Pandemi sürecinde işsiz kalan terziler için Kuzey Yıldızı Gençlik Merkezi’nde kurulan atölyede istihdam edilen kadın terziler tarafından dikilen turuncu maskeler kadına yönelik şiddete dikkat çekmek acamıyla erkek yurttaşlara dağıtıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Kadına Şiddete Hayır” kampanyasına destek vermek amacıyla “Turuncu Maske” projesi başlattı. 
  • ODTÜ Rektörlüğü’nün, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinliklerini hukuksuz bir biçimde yasaklamasını dayanak alarak ODTÜ LGBTİ+ Yürüyüşü’nü yasaklama kararı Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
  • Pierre Bourdieu sosyolojisi ve pandemi sonrası sembolik şiddet – Sevinç Siğinç: Sembolik şiddet, siz evlerinizde otururken ve daha az insanla temas halindeyken dahi işlemeye ve yeniden üretilmeye devam eder çünkü tahakkümün izleri bir dizi yatkınlıklar (habitus) ve dikotomiler üzerinden bedenlere kazınmıştır. Pandemi koşulları birçok kadının evlere kapanmasına sebep oldu. Bu nedenle çok sayıda ülkeden ev içi şiddetin arttığına dair haberler ve açıklamalar birbiri ardına geldi. Ancak bu durum salgın öncesinde bu kadınların şiddete maruz kalmadıkları, şiddetin yeni başladığı anlamını taşımıyor. Bu nedenle pandemi öncesi ve sonrasına ilişkin karşılaştırmalı ve eleştirel bir bakış açısı geliştirilmesi elzem. Zira ilişkisellikler bütününde meydana gelen bir değişim zorunlu olarak, inşa edilmiş yapıya (sembolik şiddet) ilişkin de bir değişim ve dönüşümü beraberinde getirmekte. Örneğin pandemiden önce birçok mekân şiddet üretimi için olanaklıyken, milyonlarca insanın evlere kapandığı şu dönemde evler sembolik şiddetin yeniden üretildiği tek mekân halini almış durumda.

Sembolik şiddeti “Yumuşak, kurbanlarınca bile hissedilmeyen ve görülmeyen, çoğunlukla iletişimin ve tanımanın veya daha kesin olarak tanımamanın, kabullenmenin,[3] hatta hissetmenin saf sembolik kanallarıyla uygulanan şiddet” olarak tanımlayan Bourdieu, sosyal dünyanın eşitsiz güç ilişkilerinden, tahakküm ve zordan meydana geldiğini ifade eder.[4] Bu tahakküm ilişkileri, sosyal bölünmeler ve dikotomiler biçiminde vuku bulur. “Bu tahakküm ilişkileri ve bölünmeler, sosyalizasyon sürecinde elde edilen yatkınlıklar, sosyal konum ve sahip olunan kapitaller, kısacası bu ilişkisellikler bütünü üzerinden içselleştirilir.”[5] Hükmedilenlerin, tahakkümün ürünü olan şemaları uygulamalarıyla birlikte düşünce ve algıları hükmedenlerin yapılarıyla uyumlu bir şekilde yapılandığında, tanıma edimleri[6] kaçınılmaz olarak minnet veya itaat edimleri olur.[7] Bu noktada hükmedilenler, tahakküm ilişkilerine hükmedenlerin bakış açısıyla oluşturulmuş kategorilerle bakar, bu da bu kategorilerin doğalmış gibi görünmelerine yol açar. https://www.catlakzemin.com/pierre-bourdieu-sosyolojisi-ve-pandemi-sonrasi-sembolik-siddet/

SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK

  • Tarım ve Orman Bakanı, 24 saatte 19 orman yangını çıktığını açıkladı.  Ancak Pakdemirli’nin verdiği bilgilerde Lice’de üç gündür süren orman yangını bilgisi yer almadı. Amanos Dağı’nda ise 30 hektar ormanlık alan kül oldu.
  • Diyarbakır’da Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yerleşkesi, Diyarbakır’ın en büyük camisi olarak Merkez Camii’nin inşa edilmesinin ardından şimdi de dikey yerleşime açılacak. Kentin kuzey-güney hattında Diyarbakır-Elazığ karayolunu düşey olarak kesip, Anıt Park, eski stat ve Sümer Park’taki yeşil kuşak hattında yer alan yerleşke, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013’te imara açıldı. 28 bin 500 metrekare alan üzerinde 4 katlı ve 20 bin kişilik kapasiteli Merkez Camii’nin 1 Nisan 2017’de temelinin atılmasından 3 yıl sonra yerleşkenin geriye kalan kısmı, pandemi sürecinde yine bakanlık tarafından imara açıldı. Karayolları yerleşkesinde aralarında 100 yıllık ağaçların da bulunduğu 5 bin civarında ağaçtan bin 500’ü cami inşaatıyla kesilirken, geriye kalan 3 bin 500 ağaç da kesilecek. Diyarbakır’ın Suriçi dışında inşa edilen ilk yapılar arasında yer alan yerleşkede bulunan 11 tescilli yapının, cami projesiyle birlikte Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescili yapı statüsü kaldırıldı. Bu yapılar cami inşaatı öncesi yıktırıldı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Samed Ucaman, kentin nefes alan koridoru önünde açıkça bir “beton bariyer” olarak planlanan projenin yapılması durumunda yarım yüzyıldan fazla ömre sahip yüzlerce ağacın yok edileceğini söyledi. Yoğun bir sıcağa sahip olan kentin ortasında yer alan ağaçların atmosfere temiz hava sağladığını ve sıcaklığı bir nevi düşürdüğüne işaret eden Ucaman, yapılacak olan yeni binalar ve asfalt ile sıcağın kentin merkezini adeta kavuracağını söyledi.
  • Hindistan’daki ‘karantina ölümleri’ ne anlama geliyor? – Jayati Ghosh: Hindistan’da hükümetin koronavirüse karşı aldığı önlemler, ülkedeki sınıf, kast, cinsiyet ve din temelli bölünmeleri derinleştirdi. Karantinada ölüme terk edilen, ezilen milyonlarca insanın görünüşteki pasif, kaderci tavrı yeni bir boyun eğme işareti mi, ypksa sadece fırtına öncesi sessizlik mi? https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya-forum/2020/07/31/hindistandaki-karantina-olumleri-ne-anlama-geliyor/

GÖRÜŞLER

  • Başta Bölge olmak üzere ülke genelinde vaka sayılarında artış ile birlikte bayram öncesi başlayan ve bayramla birlikte artan nüfus hareketliliği, kurban kesim ve bayramlaşma gerekçeleriyle biraraya gelişlerde artış, turizm vb. salgının seyrini etkileyecek gözüküyor. Önlemlerin sadece vatandaşların gönüllülüğüne bırakılmış olması basına yansıyan haberlere göre yeterince önemsenmediği görüntüsünü veriyor. Vaka sayısının artış gösterdiği, sağlık otoritelerince bile pik yaptığı dile getirilen Bölge illerinde kamusal önlemlerin alınmamış olması salgının daha da büyüyeceği kaygısını artırıyor. Önümüzdeki 10 gün çok kritik. Devletin ilgisizliği başta sağlık muhalafeti olmak üzere tüm toplumsal muhalafet kesimlerini daha atak bir çaba içine girmesini zorunlu kılıyor. 

EKLER

  • Sampa Otomotiv ve Dardanel İşçileri de Aynı Gemide mi Acaba? – Ayşegül Sandıkçıoğlu: Dardanel işçileri tam 5 gündür karantina altında çalıştırılıyor. Hasta olanlar, hasta olma ihtimali olanlar hep beraber bir fabrika binasının içerisinde adeta bir üretim seferberliğindeler. Öyle bir seferberlik ki hem de; yıllık izinde olan, sağlık raporu olan kişilerin dahi tüm izinleri iptal edilerek üretime geri çağrıldılar. Ki aynı o işçiler, ülkecek “Hayat eve sığar” denildiği ve toplu bir şekilde insanların evlerinde kalması gerektiği/istendiği günlerde aynı servislerle aynı fabrikaya gelerek aynı bantları hiç durdurmadan çalıştırmışlardı. Ve yine aynı işçilerin canları hiç sıkılmamıştı evde kalmaktan. Farklı hobiler geliştirip, online olarak etkinlikten etkinliğe koşmamışlar, kitap listeleri yapıp karantina boyunca okunacaklar listelerini paylaşmamışlar ve “Evde bilmem kaçıncı gün?” iç daralmalarını yaşayıp fabrika bahçesinde arkadaşlarıyla yaşadığı güzel anları özlememişlerdi. Çünkü o işçilerin iş arkadaşlarını özlemeye zamanları hiç olmadı. Çünkü onlar için hayat eve değil o hiç durmaması gereken banta sığmaya devam etti. Ve sonuç: 40’ın üzerinde pozitif vaka. https://siyasihaber4.org/sampa-otomotiv-ve-dardanel-iscileri-de-ayni-gemide-mi-acaba


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...