Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 03 ARALIK 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 03 ARALIK 2020

 

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Ufuk Üniversitesi personeli Yunus Kaya ve Hatay’da çalışan acil servis hemşiresi Ömer Söker COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Covid-19 döneminde eczacıların büyük risk altında olduğuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. TEİS, Covid-19’dan vefat eden 25 eczacı, 6 da eczane çalışanı bulunduğunu bildirdi.
  • TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, Emekli Sandığı’nın, Corona virüsü rahatsızlığının sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmesini uygulamaya başladığını açıkladı. Akdağ, Corona virüsü enfeksiyonunun meslek hastalığı olarak kabul edilmesinde siyasi partiler arasında uzlaşı bulunduğuna dikkat çekerek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da gerekli uygulamayı yapacağı bilgisini edindiğini kaydetti.
  • Salgının ‘hedefinde’ olan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla HDP’nin verdiği önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi. HDP tarafından verilen önergede, işçilerin kıdem, ihbar, ücret alacakları ile ölüm ve iş kazası tazminatlarının ödenmesinin sağlanması istenmişti.
  • Coronavirus gerekçe gösterilerek çocuğunun velayeti alınan Cemile Deniz’in itirazı sonuç verdi. Karar üzerine, çocuğun velayeti babadan alınıp, anne Deniz’e verildi.
  • İngiltere’deki laç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleme Kurumu MHRA, Covid-19 hastalığına karşı % 95’e varan koruma sağlayan Pfizer ve BioNTech’in aşısı önümüzdeki hafta kullanıma sunulmasının güvenli olduğunu söyledi. Bakım evlerindeki yaşlılar gibi en çok ihtiyaç duyanlar için aşı işlemi İngiltere basınında yer alan haberlere göre günler içinde başlayabilir. ABD’de ise Gıda ve İlaç Dairesi Pfizer/BioNTech aşısını inceliyor ve kararın 10 Aralık’ta alınması bekleniyor.
  • İngiltere’nin Brexit sürecinden faydalanarak Pfizer/BioNTech aşısına acil kullanım onayı veren ilk ülke olması, Avrupa’da temkinli bir şüphecilikle karşılandı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kendilerinin 29 Aralık’a kadar sürmesi beklenen onay sürecinin daha güvenilir olduğunu açıkladı. Avrupa Parlamentosu vekili Peter Liese de, “Bu kararın sorunlu olduğunu düşünüyorum” dedi.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, yeni tip koronavirüs (covid-19) aşı çalışmalarına ilişkin, “Durmamalıyız. 3-4 aşıdan fazlasına ihtiyacımız var. Üretimi artırmalıyız, fiyatı düşürmeliyiz. Tek doz aşıya ihtiyacımız var.” dedi.
  • Geliştirilen Covid-19 aşıları için hazırlık yapılırken Interpol ise dünya genelinde aşıların çalınabileceği ve sahtecilik yapılabileceğine karşı uyarıda bulundu.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin KocaCoronavirus (Covid-19) aşısının kimlere yapılacağı ve öncelikli grupların kimler olduğunu açıkladı: ”İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır” açıklamasını yapan Koca, ”İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır. Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır. Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır” dedi.
    • Dünya genelinde toplam vaka sayısı 64.8 milyonu geçti, toplam can kaybı ise 1.5 milyon sınırında. Alışılageldiği gibi hafta içi günlerde yeni vaka sayısı tırmanışa geçiyor. Son 24 saatte dünya genelinde 634 bin 970 yeni vaka tespit edildi. Günlük ölümlerde yine rekor kırıldı, son 24 saatte 12 bin 376 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.
    • ABD 203 bin 427 yeni vaka ile bildiriminde, 2 bin 831 ölüm ile günlük ölüm sayısında yine rekor kırdı. ABD’de toplam vaka sayısı 14.3 milyonu geçerken, toplam can kaybı 280 bine dayandı. ABD’de salgın kontrölden çıkmış durumda. İnsanlar sürü bağışıklığına ve şirketlerin piyasaya süreceği aşıya terk edilmiş durumda.
    • Yeni vaka bildiriminde ABD ile birlikte Brezilya (48.1 bin), Hindistan’ın (33.8 bin), Türkiye (31.9 bin) ve Rusya (25.3 bin) ilk beş ülke arasında yer alıyor. Bu ülkeleri İtalya (20.7 bin), Almanya (20.2 bin), İngiltere (16.2 bin), Fransa (14.1 bin), Polanya (13.9 bin) İran (13.6 bin) ve Ukrayna (13.1 bin) izliyor. Günde binden fazla Covid-19 vaka bildirimi yapan ülke sayısı 61.
  • Türkiye’de yeni vaka sayısı 30 binin üzerinde yeni vaka ile Avrupa birinciliğini ve dünya dördüncülüğünü sürdürüyor. Covid-19 nedeniyle ölümlerde de rekor kırmaya devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 31 bin 923 Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 193 kişiye yükseldi. Toplam can kaybı 14 bin 129’a yükseldi. Sağlık Bakanlığı hasta-vaka ayrımına devam ediyor, son 24 saatte hasta sayısı 6 bin 690, toplam hasta sayısı da 514 bine yaklaştı. Test sayısı 183 bini geçti. Toplam vaka sayısı ve aktif hasta sayısı turkuaz tabloda paylaşılmıyor. Günlük olarak bu istatistikleri Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
  • Worldmeters’a göre toplam vaka sayısı 669 bine dayandı. Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmadığı aktif hasta sayısını da sayısı 272 bin 610 kişiye yükseldi. Bulaştırma potansiyelini gösteren aktif hasta sayısındaki bu artış salgının hala dizginlenmediğini, artış eğilimini sürdürdüğünü gösteriyor. Turkuaz tabloya göre ağır hasta sayısının 5 bin 502, aktif hastaların içinde ağır hastaların oranı %2 olup dünya ortalamasına göre üç katından fazla olmaya devam ediyor. Yeni vaka sayısının aktif vakaya eklenemsi ile büyüyen payda ile ağır hasta oranı dünya ortalamasına yaklaşacak gözüküyor. Sağlık Bakanlığı halen  toplam vaka sayısı ve ağır hasta oranındaki çelişkili istatistikler hakkında bir açıklama yapmış değil! Konu hakkında Bakanlık tarafından çalışma yapıldığı ve yakında kamuoyu ile paylaşılacağı gazete haberlerinde yer almasına karşın henüz açıklama yapılmış değil.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son iki haftada Ordu, Adana ve Samsun’da yüzde yüz vaka artışı yaşandığını söyledi. “Hastanelerimiz ve sağlık personelimiz büyük bir yükün altında” dedi.
  • Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yeni tip Koronavirüs (Covid-19) verilerini inceleyen veri bilimci Dr. Nick Brown, “Elbette bu verilerin doğru sayılar olma ihtimali var. Ancak, bu ihtimal milyarda bir gibi bir şeye tekabül ediyor. Bu da bana neredeyse imkânsız görünüyor. Peki, nasıl böyle bir şey olabilir? Bilmiyorum, bu konuya birçok açıklama getirmek mümkün, ancak bunların COVID-19 ile ilgili gerçek sayılar olduğuna inanmıyorum. Ne olmuş olabileceği konusunda ise spekülasyon yapmak istemiyorum” dedi.
  • Günlük can kaybında da Sağlık Bakanlığı’nın hakikati sakladığına dair tartışma devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (1 Aralık) kentte 188’i ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 421 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
  • Gazeteci İsmail Saymaz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi ölüm rakamlarını paylaştı. Saymaz’ın aktardığı verilere göre İzmir’de geçen kasım ayında 2266 yurttaş vefat ederken bu yılın kasım ayında bu sayı 3900’a çıktı. 3900 vefatın 1151’i ise bulaşıcı hastalık olarak kayıtlara geçti.
  • Salgın nedeniyle Adana’da da alarm zilleri çalıyor. Adana Tabip Odası Başkanı Menteş, yaşanan durumu şu sözlerle özetledi: Kentte günlük vaka sayısı iki bin civarında. Hastanelerde boş sedye dahi bulunamıyor. Morgların önünde kuyruklar oluştu.
  • İzmir’de Covid-19 salgını nedeniyle hastanelerde ve yoğun bakımlar yer kalmadı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Spor Salonu hastaneye çevrilmeye başlandı.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Danışma Kurulu raporuna göre, işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Avcılar, Bağcılar, Esenyurt, Ümraniye, Küçükçekmece koronavirüs açısından en riskli bölgeler arasında yer alıyor. Raporda şu tespitlere de yer verildi: “Eczane erişim sorunu ise daha büyüktür. İstanbul genelinde toplam 6 bin 244 eczane bulunmakta. İstanbul’da 10 bin kişi başına 4,1 adet eczane düşmekte. 4 milyon 596 bin kişi ve 65 üzeri yaş grubunda 309 bin 397 kişi, 5 dakika mesafesinde eczaneye erişememiştir. 10 dakikalık yaya erişim alanı dikkate alındığında eczaneye erişemeyen nüfus 1 milyon 235 bin 684 olurken, 65 üzeri yaş grubunda bu rakam 93 bin 169’dur.”
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bugün itibariyle salgının başından bu yana testi pozitif tespit edilen hasta sayısının 2,5 milyonun civarında olduğunu, test pozitif oranına göre ise beklenen sayının 3,1 milyonun üzerinde olduğunu belirtti. Ankara’daki hastanelerde doluluk oranlarının yüzde 92’ye kadar yükseldiğini belirten SES, yoğun bakımlarda yer bulunamadığına dikkat çekti ve tam koşulları sağlanmadan hastane bahçesinde açılacak yoğun bakım üniteleri için uyarıda bulundu: “Pandemi öncesi Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastaneleri yoğun bakım yatak doluluk oranları yüzde 70 – 80 aralığında gerçekleşmekte iken covid-19 hastaları ile birlikte yoğun bakım yatakları dolmuş durumdadır. Son süreçte hastanelerin ameliyathane, uyandırma odaları, acil servis gibi alanları yoğun bakım ünitelerine çevrilmektedir. Kimi hastanelerde ise sağlık hizmeti sunmaya elverişli olmayan, kapanan sağlık tesislerinin bazı alanları, yine hastanelerin otopark, yemekhane, idari birimler gibi alanlarının yoğun bakımlara çevrilmesi, yoğun bakım yatağı ihtiyacı gerçekliğini ortaya koymaktadır. Hastanelerde uygulanmayan Yoğun Bakım standartlarına ek olarak derme çatma alanların yoğun bakıma çevrilmesi ile zaten fazla olan hastane enfeksiyonu kaynaklı ölümleri daha da artacaktır.”
  • Mersin Şehir Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının salgına yakalanmaları durumunda haklarında soruşturma, kişisel koruyucu ekipman ihmali olduğu durumda da idari cezalandırma başlatılacağına dair sözleşme imzalatıldığını aktaran Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Filiz Çeleb şu değerlendirmelerde bulundu: “Şuan çalıştığımız Şehir Hastanesi’nde bir kovid servisinde 24 hasta yatıyor ve 24 saatte sadece 3 hemşire nöbet tutuyor. Hemşirelerin verdiği hizmet sadece bakım ve tedavi edici hizmetle sınırlı değ Bilgisayar üzerinde yaptığımız işlemler de var. Hastanın anamnezin alınması, geçmişinin sorgulanması, güncel bilgilerinin doğrulanması, kullandığı ilaçları, alerji oluşabilecek riskler gibi bir sürü ek işlem var. Bunlar da hemşireye yüklenen görevler arasında. Bütün bunların hepsi ayrı bir iş yükü. Bu iş yükü arttıkça o üç hemşirenin bir tanesi bilgisayara bağımlı kalıyor. Bir tanesi tedavi yapacaksa öbürü bakım hizmetine yetemiyor. Az sayıda personel ile çok sayıda hastaya bakmaya çalışırsan ne kişisel koruyucu ekipmanı kullanabilirsin ne kendi sağlığını koruyabilirsin ne de halk sağlığını koruyabilirsin.”
  • Türkiye’de PCR testi yapma yetkisi olan özel laboratuvarların sayısı hızla artıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Yavuz, tabloyu, ‘Türkiye’nin özelleştirme manzarasını yansıtıyor’ şeklinde yorumlayarak şunları dile getirdi: ‘’Kasım ayı itibariyle PCR testi açısından yetkilendirilmiş toplamda 383 laboratuvar var. Bunlar arasında devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, vakıf hastaneleri ile özel hastane ve poliklinikler bulunuyor. 383 laboratuvardan 182’si özel hastaneye ya da özel laboratuvar. Oran olarak yüzde 47. Başlangıçta yüze 10’larda olan oranın bugün itibariyle yarıya yakın hale geldiğini görüyoruz.”
  • İstanbul Cihangir’de bir apartman dairesinde bulunan özel laboratuvar Covid-19 testi yapıyor. İçinde ve girişinde kuyruk oluşan apartmanın sakinleri risk altında olduklarını ve laboratuvarı defalarca şikayet etmelerine rağmen bir işlem yapılmadığını söylüyor. Laboratuvarın yetkilileri ise “Biz hastanelerin yükünü alıyoruz” dedi
  • İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs tedbirleri kapsamında gönderdiği genelgede yer alan, cadde ve meydanlara kişi sınırı getirebilme uygulaması İstiklal Caddesi’nde de hayata geçirilecek. Buna göre İstiklal Caddesi’nde 3 Aralık Çarşamba günününden itibaren en fazla 7 bin kişi bulunabilecek. Caddede yüz yüze gelecek şekilde yürümenin bulaşma riskini daha da artırması nedeniyle tramvay yolu orta nokta kabul edilerek herkes sağdan yürüyecek.
  • Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı  Dr. Şebnem Korur- Fincancı, bu kararın tam olarak bir çözüm olmayacağını söyledi: “Metrekare olarak bakılınca doğru ama ancak mesafeyi korumak mümkün olmuyor. Bu caddenin farklı yoğunluk alanları var. Belli yerler daha kalabalık olabiliyor. Alan başına düşen insan sayısı daha fazla olabiliyor. İnsanlar mümkün olduğunda toplu taşımaya binmemeli topu aşıma kullanmadan fiziksel aktivite yapabilecekleri yerler olmalı. Dolayısıyla daha fazla yeşil alana ihtiyaç var. Oraya insanlar toplu taşıma ile geliyor. Alınan yolcu sayısı sınırlı olmalı. Bu dönem bizim tavsiyemiz insanalar toplu ulaşım aracı kullanmadan yaşam alanları yakında bulunmalı ve aktivite yapmalı. İstiklal Caddesi en azından açık alan AVM’lerden daha sağlıklı. Alışveriş dâhil olmak üzere zorunlu olmadıkça kapalı alanlarar girmemek gerekiyor. Bizim bu konudaki önerileimiz net. 28 günlük bir çözüm paketi önerimz var. Çalışanlara ücretli izin ve maaş desteği sağlanıp esnafa kira, elektrik, su desteği verilmeli.”
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB), devlet hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle özel hastanelerde Coronavirus testi yaptırmak zorunda kalan yurttaşların mağduriyetine dikkat çekti. “Test işlemleri gelir kapısı haline geldi” sözleriyle duruma göre tepki gösteren TTB, “Sağlıkta eşitlik ilkesini çiğneyen, Covid-19 testlerini ve tedavilerini piyasanın insafına terk eden bu politikalar kabul edilemez” dedi.
  • Koronavirüs ile mücadelede sıra “ihbarcılık” dönemine geldi. Cumhurbaşkanı Kabinesinin kararlaştırdığı yeni koronavirüs kısıtlamalarıyla evlerde gün, mevlit, taziye ve yılbaşı kutlamaları yasaklanırken, bu yasakların uygulanmasının ihbara dayanacağı ortaya çıktı. Bina yöneticileri veya apartman sakinleri, bir dairedeki bu tarz kalabalık buluşmayı ihbar edebilecek. Ev içi toplantılara yönelik yeni tedbire ilişkin uygulamaya geçen ilk yerlerden biri Kastamonu Pınarbaşı ilçe kaymakamlığı oldu. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, “Aldığımız karar doğrultusunda 1 Aralık’tan itibaren ilçe genelinde aile, akraba ve hane ziyaretlerini yasaklıyoruz. Muhtarlarımız ve kolluk görevlilerimizin tespiti ile duyarlı vatandaşlarımızın ihbarları sonucu tedbir kararına aykırılık saptandığında hem misafire hem de ev sahibine ayrı ayrı 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanacağını şimdiden duyurmak istiyoruz” denildi.
  • Cumartesi günü Samsun’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la gün boyu birlikte olan 6 kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkması ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı kendini karantinaya alması gerekirken açılıştan cenazeye kadar birçok programa katıldı.
  • Yeni alınan Coronavirus tedbirleri nedeniyle bankalar da çalışma saatlerini değiştirmeye başladı. İlk etapta yedi banka saat 10:00-16:00 saatleri arasında hizmet vereceğini duyurdu.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), korona virüsü tedbirleri kapsamında sokağa çıkmanın kısıtlanması nedeniyle toplu taşıma araçlarında oluşabilecek yoğunluğun azaltılması için yeni düzenlemeler yaptı. Pik saatlerde yolcu yoğunluğu diğerlerine göre nispeten az olan ve İl Hıfzıssıhha Kurulunca belirlenen kapasitelerin altında hizmet veren hatlardaki otobüsler, yolcu yoğunluğu yaşanan hatlara kaydırılarak, sefer aralıkları düşürülecek. Bu amaçla bu hafta içerisinde tespitler yapılarak 07 Aralık 2020 tarihinden itibaren kademeli olarak hat düzenlemeleri yapılacak. Metrobüs hattında saat 21.00’den sonra seferler seyrekleşecek. Bu saatlerde çalışan şoförler, gün içerisindeki saatlere kaydırılarak sefer aralıkları düşürülecek. Böylece, gün içerisindeki sefer sayısı artırılacak.
  • Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Durum Raporu’nda yer alan bir veriye göre hastalığın daha çok 25-49 yaş arasındaki kişilerde yoğunlaştığını görüyoruz” dedi. Açıklamada, ‘’ Ücretsiz tanı ve tedavi yalnızca PCR pozitif vakalar için değil klinik ve radyolojik olarak Covid-19 bulguları gösteren vakalar için de uygulanmalıdır. PCR testi negatif olan ve Covid-19 tedavisi başlanan yurttaşlardan özel sağlık kuruluşları ek ücret talep etmemelidir. Bunun için 2.4.2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması Covid-19 Rehberinde yapılacak değişiklikle olası/kesin vaka tanımını değiştirilerek ödemenin SGK tarafından yapılması sağlanmalıdır’’ denildi.
  • Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı yılbaşında hareketliliği azaltmak için perşembe gününe denk gelen 31 Aralık’tan itibaren hafta sonuyla birlikte 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması söz konusu olabileceğini söyledi.
  • Medipol Sağlık Grubu, 9 aylık hamile olan 32 yaşındaki Dönüş Kılınç’ın ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Kapıdan çevrilme’ söz konusu dahi olamaz” ifadesini kullandı. Ancak Medipol’un açıklamasının devamında, “Sağlık Bakanlığı algoritmaları gereği” hastanın başka hastaneye yönlendirildiği kaydedildi.
  • Koronavirüs nedeniyle 15 gün yoğun bakımda kalan engelli sağlık emekçisi Kadri Ökmen, “Eğer izin verilmiyorsa, bizi çalıştırıyorsanız çevresel düzenlemelerin yapılması, engelliler için özel tedbirlerin alınması gerekir” dedi.
  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres “Gezegenimiz tükeniyor” uyarısında bulundu. İnsanlık, doğal dünyaya “intihara meyilli” bir savaş olarak tanımlayacağı şeyi sürdürüyor. Guterres, iklim değişikliğiyle mücadeleyi BM’nin küresel misyonunun merkezine koymak istiyor. Gezegenin Durumu başlıklı bir konuşmasında, önümüzdeki yıl “ana hedefinin” emisyonları sıfıra düşürme ihtiyacı etrafında küresel bir koalisyon kurmak olacağını açıklaması bekleniyor.
  • ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Covid-19 salgınına karşı tavsiye edilen karantina süresini 14 günden 7 ila 10 güne düşürdü. CDC yetkilileri, seyahat etmeden 3 gün önce, seyahatten sonra ise 3 ila 5 gün arasında tekrar test yaptırılması tavsiyesinde bulundu.
  • Almanya hükümetinin aşı uzmanı kurulu STIKO, ülke nüfusunun tamamına korona virüsü aşısı yapmak için gereken süreyi hesapladı: Günde 150 bin ila 200 bin kişiye aşı yapabilirseniz, 15 milyon kişiyi aşılamak için 100 güne ihtiyacınız olur. Nüfusun tamamı bir yılda aşılanır.
  • Bu yasaklar şahane dostum – dünyada benzeri yok! – Mehveş Evin

Evet, koronavirüs vakalarının patladığı her ülke, tedbirleri sıkılaştırıyor. Sosyalleşmelere yönelik önlem, kısıtlamalar şart. Ancak farklı ülkelerde uygulanan kapamalar ve özellikle haftaiçi-haftasonu önlemlerine bakınca, Türkiye’deki yasakların içeriği, sorgulanmaya muhtaç. Her ülkenin kendine göre koşulları olmakla birlikte, bilim ve edinilen tecrübe doğrultusunda insanların hayatını zindana çevirmeden, çocukların geleceğiyle oynamadanda adım atmak mümkün. … HİÇBİR ÜLKEDE hem çalışın, hem de kreşleri, yuvaları, okulları kapatacağız, denmedi. HİÇBİR ÜLKEDE, haftaarası çalışma saatlerine göre belirlenen çıkmak ve akşam dokuzda evde olmak, haftasonu toptan eve kapanma uygulaması yok. HİÇBİR ÜLKE, alışveriş merkezlerini açık tutup girişte HES kodu istemek gibi, halen ne işe yaradığı tam anlaşılamayan bir uygulamayı düşünemedi. Koronavirüsün en sevdiği yerler, kapalı, havalandırması zor, kalabalık mekanlar… Dolayısıyla sosyal mekanlara, toplanan kişi sayısına kısıtlama getirilirken ibadethanelere de getiriliyor. Ama Türkiye’de cenaze namazı dışında camideki kişi sayısında kısıtlama yok. Yasak, kısıtlama getirmeyin demiyoruz. Tepeden inme, ucu bucağı belli olmayan, bilimsel açıklaması olmayan yasaklardan vazgeçin… Öğrenciye, emekçiye, yaşlıya, çocuklara karşı daha fazla ayrımcılık yapmayın!

(https://artigercek.com/yazarlar/mehves-evin/bu-yasaklar-sahane-dostum-dunyada-benzeri-yok)

  • ‘Yeni tedbir paketi’ – Deniz Yıldırım

Memleketin ekonomisi, küçük bir azınlık için iyi durumdadır. Büyük çoğunluğa ise bu küçük azınlığın refahı sürsün diye virüs ve ölüm riski altında çalışmaya devam etmek dayatılmaktadır. Yasaklarla bir yandan da gündelikle geçinen güvencesiz yüz binlerin ekmek kapısı kapatılmaktadır. Çalışamayan milyonlara, müzisyene, seyyar satıcıya, lokantadaki garsona, sokaktaki simitçiye yeterince el uzatmayan modelin sorumlusu kimlerdir? Önce bu derinleşen sorunları konuşalım ve çözüm arayalım. Asıl soruna odaklanalım. (https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/deniz-yildirim/yeni-tedbir-paketi-1795407)

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...