Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  01 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  01 MAYIS 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

İSİG Meclisi: Salgının bir yılında Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 367 emekçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 228 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 71 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 45 işçi; Metal işkolunda 29 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 28 işçi; Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 15 işçi; Tarım, Orman işkolunda 8 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 7 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 7 işçi; Enerji işkolunda 6 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 5 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 3 işçi; İletişim işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Madencilik işkolunda 2 işçi Covid-19 nedenli iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Ancak yine de, eldeki bilgiler oldukça yetersiz. Örneğin, çalışan nüfusun yüzde 10’una yakını göçmen olmasına ve göçmen işçiler işçi sınıfının en güvencesiz ve kötü koşullarda çalışan kesimi olmasına rağmen göçmen işçi ölümlerine ulaşılamadı.

Sosyal cinayete dönnüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Ankara İSİG Meclisi (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) 1 Mayıs’ta Ortak İşçi Sağlığı ve Güvenliği Taleplerini İmzalamaya ve Birleşik Mücadeleye Çağırıyor: COVID-19 İŞÇİ SINIFI HASTALIĞIDIR! SALGINA ve İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE! Ankara İSİG Meclisi’nin çağrısıyla, bu salgın ve sömürü tablosunun değişmesi ve işçilerin sağlığının korunması için 44 emek örgütünün ortak taleplerini açıkladı:

1-İşten çıkarma yasağı uzatılsın, patronların Kod-29 gibi yollarla işçileri işten çıkarması, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin dayatması yasaklansın.

2- Çalışma saatleri, ücretler ve haklarda bir kayıp olmaksızın en çok günlük 6 saat olacak biçimde sınırlandırılsın. Çalışma süresinin kısaltıldığı işyerlerinde patronların, bu süreleri işçilerin izinlerinden düştüğü hukuksuz uygulamalarına son verilsin.

3- Kişisel hijyen ve korunma malzemeleri işçilere ve halka ücretsiz olarak dağıtılsın. İşçilerin sağlık taramaları ve temaslı takibi yoğunlaştırılsın ve işyerlerinin denetimi yapılsın.

4- Patronların vaka sayılarını gizlemesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılsın. İşyeri-ev bulaş riski takip edilsin.

5- Vaka sayısının belirli bir oranın üzerinde olduğu işyerleri kapatılsın.

6- İşyerlerinde İSG denetimlerine ve kontrol aşamalarına sendikalar ve meslek örgütleri de dahil edilsin.

7- Aşılama sürecine tüm çalışanlar dahil edilsin ve ivedilikle aşılama gerçekleştirilsin.

8- Sağlık ücretsiz ve herkesçe erişilebilir hale getirilsin. Başta testler olmak üzere tüm sağlık hizmetleri kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretsiz olarak yapılsın.

9- İlaç şirketlerinin kârı değil, kamu yararı düşünülsün. Halk sağlığı için aşılarda patent hakkı kaldırılsın.

10- Kendisi ve yakını virüs nedeniyle karantinaya alınan işçi hastalık süresi kapsamında olsun ve bu süredeki gelir kaybı önlensin.

11- Alınan karar ve tedbirlerin ancak kamunun bir bölümünde değil, özel sektör, kayıt dışı sektör ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde uygulanması ve yaptırımı sağlansın, gerekli önlemlerin alınmadığı işyerleri için aktif bir ihbar, denetim ve ceza mekanizması oluşturulsun.

12- Koronavirüsün en riskli yaş grubunu oluşturan 50 yaş ve üstü işçilere salgın bitene kadar izin hakkı tanınsın.

13- Zorunlu sektörler dışında işyerlerinde üretime ara verilsin, işçiler idari izinli sayılsın.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 152 milyona dayanırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 193 binin üzerine çıktı.

Yeni vaka sayısında yüksek hız devam ediyor. Son 24 saatte 872 bin 895 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 14 bin 285 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Günlük vaka bildiriminde Hindistan 400 bin eşiğini de geçti.. Hindistan ile birlikte Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (402.1 bin), Brezilya (73.1 bin), ABD (59.9 bin), Türkiye (31.9 bin), Fransa (24.3 bin), Arjantin (22.4 bin), İran (19.3 bin), Kolombiya (17.8 bin), İtalya (13.4 bin), Almanya (12.8 bin) ve  Ukrayna (10.1 bin).

Bir günde gerçekleşen ölümlerdeki artış korkutuyor. Hindistan 3 bin 522 ve Brezilya 2 bin 870 ölüm bildirimi ile ilk sırada yer alırken bu ülkeleri ABD (784 ölüm), Meksika (529 ölüm), Kolombiya (490 ölüm), Polonya (429 ölüm), İran (407 ölüm), Rusya (397 ölüm) ve Türkiye (394 ölüm) izliyor.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de hala kontrol altına alınabilmiş değil. Günlük ölüm sayısında tırmanma devam ediyor. Yeni vaka, ağır hasta, ve aktif hasta sayısı yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate yeni vaka sayısı 31 bin 891 kişiye gerilerken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetdenlerin sayısı 394 kişiye yükselerek rekor kırdı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,673 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 821 bine yaklaşırken toplam can kaybı 40 bini geçti (40 bin 131 ölüm). Günlük test sayısı 265 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz. Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 binin altına inmiş olsa da aktif hasta sayısı oldukça yüksek seyrediyor. Dün aktif hasta sayısı 456 bin 563 kişiye gerilemesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise hala 3 bin 534 kişi, oldukça yüksek seyrediyor. Aktif vakanın gerilemesi ile ağır hasta oranımız yeniden %0.8’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının üzerinde. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz. Resmi istatistiklerde yer alan günlük ölüm ve ağır hasta sayılarına göre salgının yüksek hızda devam ettiği açıkça görülüyor.

***

Derin Yoksulluk ağı 17 günlük ‘tam kapnama’ sürecinde hükümet, yerel yönetimler veya sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleşecek sosyal destek çalışmalarının kişilerin insane onuruna uygun şekilde, temel ihtiyaçlarına erişimlerinin kısıtlanmasının insan hakkı ihlali olduğu kabulüyle gerçekleştirilmesini önemsediğini dile getirerek şu önerileri paylaştı:

  1. Pandemi döneminde düzenli geliri olmayan kişilerin fatura ödemeleri için af çıkarılması,
  2. Uzaktan eğitime erişemeyen çocukların yaşadığı mahallelerde çocukların EBA sistemine ulaşabilecekleri teknolojik altyapının sağlanması
  3. Kapanma döneminde çocukların evde zaman geçirebilecekleri eğitim ve oyun materyallerine erişimlerinin sağlanması,
  4. Temiz suya erişemeyen ailelere haftalık olarak temiz su sağlanması,
  5. Acil bakım gerektiren kişilere (engelli, yatalak vb.) acil sağlık ekibinin yönlendirilmesi,
  6. Covid pozitif ailelerin izlenerek iyileşme sürecinin gerektirdiği beslenme koşullarının sağlanması,
  7. Pandeminin ilk dönemlerinde güvencesiz çalışan kişilere bir devlet bankası tarafından verilen kredilerin kriz sona erinceye kadar ceza ve faiz olmaksızın dondurulması,
  8. Düzenli geliri olmayan ailelerin sağlıklı beslenmeleri için yeterli nitelikte gıda, bebek bezi, bebek maması, kadın pedi, temizlik malzemeleri, cerrahi maske gibi temel ihtiyaçlarının ulaştırılması, Bu süreçte en hayati bulduğumuz öneri ise en az bir yıl süreyle olmak üzere, ailelerin temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini garanti altına alacak temel gelir uygulamasının başlatılması.

***

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 günlük “tam kapanma” süresince İstanbul’da konutların ve küçük esnafın, suyunun ve doğal gazın kesilmeyeceğini açıkladı. Bu süreçte 100 bin gıda kolisi dağıtılacağını belirten İmamoğlu, İBB’nin kiracısı olan esnaftan da mayıs ayında kira alınmayacağını duyurdu.

***

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, “Yeni Korona Virüs Salgınıyla Mücadele Kapsamında Sosyal Destek” başlığıyla 26 maddelik bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle, sağlık çalışanlarına birer maaş pirim verilmesi, Kovid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması, esnaf ve çiftçilerin borçlarının bir yıl ertelenmesi, elektrik, doğal gaz ve su borcu bulunan abonelerde kesintiye gidilmemesi gibi destekler yer aldı.

***

Salgın tedbirleri kapsamında 17 gün sürecek ‘tam kapanma’ ev içi şiddeti arttırma riski de taşıyor. Şiddete maruz kalan kadınlar Ankara Barosu Gelincik Merkezi’ne 7 gün 24 saat telefonla ulaşabilecek.

***

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bayram namazının tedbirlere uyarak camilerde kılınabileceğini söyledi. Erbaş, “Biz kılınacak bir şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Cuma namazını nasıl kılıyorsak bayram namazını da aynı şekilde kılabiliriz” dedi.

***

ABD, koronavirüsü salgının arttığı Hindistan’da ülkeye yapılacak seyahatleri kısıtlama kararı aldı.

***

Macron, 31 Mart’tan beri Fransa genelinde uygulanan kısıtlamaların 4 aşamalı kaldırılacağını duyurdu. İlk aşamanın başlayacağı 3 Mayıs’tan itibaren yurttaşların evlerinden 10 kilometreden fazla uzaklaşmalarına ve bölgeler arası seyahat yapmalarına izin verilecek, ortaokul ve liseler yüzde 50 kapasiteyle yeniden açılacak.

***

Kocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı, koronavirüs nedeniyle sonbahara doğru daha fazla sıkıntı yaşanabileceğini belirterek, “Sonbaharda daha uzun kapanmak zorunda kalabiliriz; çünkü mutasyonların yapısını saptama sistemimiz de büyük boşluk var. Bu konuda bütün sorumluluk sınırlı sayıda imkanı olan bakanlığın halk sağlığı laboratuvarlarına bırakılmış durumda. Tek bir merkezin üzerine bu yükü bırakırsak ülkemizdeki mutasyon soyları şu andaki gibi karanlıkta kalır, nasıl bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu anlayamayız” dedi.

***

Bilim insanları Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ), Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kökenlerini bulmak için hayvandan bulaşma dışındaki ihtimallerin de araştırılması çağrısında bulundu. 20 uluslararası bilim insanı, yayımladıkları açık mektupta, Covid-19’un kökenlerine dair araştırma yürütmek üzere yeni bir heyetin oluşturulmasını istedi.

Mektupta yeni heyetin araştırma yapılan ülkedeki devlet görevlilerinin mevcudiyeti olmadan çalışma yürütmesi, heyet üyelerinin seçiminde ev sahibi ülkeye veto yetkisi verilmemesi ve veriler, kayıtlar ve numunelere tam erişim sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da Covid-19 vakalarının sayısının tespit edilenden daha fazla olduğunu belirtti. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti yaptığı basın toplantısında, Afrika’daki 46 ülkeden 3’ünün Covid-19 açısından “çok yüksek risk” taşıdığı, 20’sinin ise “yüksek risk” kategorisinde olduğunu açıkladı. Moeti, 22 Afrika ülkesinin “orta risk” kategorisinde, 4 ülkenin ise “düşük risk” kategorisinde olduğunu kaydetti. Moeti, düşük test ve düşük aşılamaya dikkat çekti.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#aee324″][/su_box]

Yılan hikayesine dönen aşı konusundaki vaatler devam ediyor. Erdoğan ve Koca peşpeşe açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ‘’Aşı tedariğinde sorun yok. Elimizde aşı var. Sayın Putin ile yapacağımız görüşmeden de bu işle ilgili çok ciddi bir miktarda Sputnik aşısı inşallah Rusya’dan gelecek. Bu arada Biontech Almanya’dan onun verilmiş sözü var, o da inşallah gelecek’ dedi.  Koca, “Bugün itibariyle ülkemizde üçüncü bir aşının da kullanımına onay verildi. Sputnik aşısının acil kullanım onayı bugün verildi. En kısa sürede ülkemizde kullanılmaya başlayacaktır. 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay içinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Biontech aşısı haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında sevk edilmeye devam edecek” diye konuştu. Yerli aşı için ocak ayında nisanı işaret eden Erdoğan, nisanın son gününde de “Eylül-ekim gibi hazır” dedi.

***

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yaptığı inceleme ve değerlendirme sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verdi.

***

Aşıdan patentin kaldırılması ‘öyle basit bir konu değil’miş… Şahin, patent hakkından feragat etmenin öyle basit bir konu olmadığını savunarak bu doğrultuda yapılan çağrıları ise “Sonu düşünülmeden edilmiş sözler olarak gördüklerini” aktardı.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aşı Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, aşı konusunda şeffaf bilgi akışının sağlanmadığı ve Kovid-19 aşısında henüz toplamda henüz 22 milyon kişinin aşılandığına dikkat çekerek “Bu rakamlar toplum bağışıklığına ulaşmakta çok uzakta olduğumuzu gösteriyor. 55 yaş üstüne aşıyı açtılar ama randevu sistemini kapattılar. Vatandaşlar ile aile sağlığı merkezlerindeki çalışanları karşı karşıya getiriyor” dedi.

***

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Aşı ithal edileceği ve bunun da ücret karşılığı vatandaşa satılacağı söyleniyor. Bunun doğru olmadığını umuyoruz” dedi

CHP’li İlgezdi, ‘Geçen hafta yalnızca 170 bin 84 yurttaşımız ikinci doz aşısını olabildi. Bu rakam 5-10 Nisan tarihlerinde 453 bin 261’idi. Başka bir ifadeyle 18-24 Nisan haftasında 2. dozu tamamlanan yurttaş sayısı yüzde 62,4 azaldı’’ dedi.

***

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza,  “Dün İtalya’da 500 binden fazla doz aşı yapıldı. Aşı, böylesine zor aylardan tek çıkış yolu” dedi. Covid-19’a karşı yaygın aşılama kampanyasının 27 Aralık 2020’de başladığı ülkede aşılananların sayısı, bugün itibariyle 19 milyon 606 bin 500 oldu. Aşılananların 5 milyon 833 bin 485’ini ikinci dozu alanlar oluşturdu.

***

Beyaz Saray: ABD’de 100 milyon kişi Covid-19’a karşı tamamen aşılandı. Beyaz Saray Covid-19 Koordinatörü Jeff Zients, “Tamamen aşılananlar, bu hafta yayınlanan yeni CDC yönlendirmelerine göre, maske takmadan aileleriyle parka gitmenin, dışarıda arkadaşlarıyla yemek yemenin, sosyalleşmenin ve daha birçok açık hava etkinliğinin tadını çıkarabilecek” dedi.

***

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkedeki 18 yaş ve üstü tüm insanların 15 Haziran’dan itibaren Covid-19 aşısı olabileceğini duyurdu.

***

Rusya’nın tarım ve veterinerlik ürünleri denetçisi Rosselhoznadzor, hayvanları Coronarivus’ten koruyacak Carnivac-Cov isimli aşının ilk partisinin 17 bin doz şeklinde üretildiğini kaydetti.

***

Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şubesi Eşbaşkanı Abuzer Aslan, da mültecilerin hastane ve sağlık erişim noktasında çok zorluk çektiklerine değinerek, “Kendilerini ifade etme olanakları çok kısıtlı. Dil konusunda hasta ve hekim mahremiyeti kalmıyor ve çoğu zaman ikinci ya da üçüncü şahısların araya girmesiyle derdini anlatabiliyorlar. Herkesin kendini ifade edebildiği anadilinde sağlık hizmeti maalesef sağlanamamaktadır”  dedi. Kayıtsız mültecilerin aşı olamadığına dikkat çeken Aslan, “Çünkü randevu alamıyorlar. Kimi mülteciler de ev ve işyerlerinden atılabileceği korkusundan ne aşılanıyorlar ne de test yaptırıyorlar. Mültecilerin genç nüfus yoğunluklu olmasını göz önüne almamız gerekiyor. Bunlar şayet pozitif iseler tam süper taşıyıcı konumundadırlar” diye kaydetti.

***

COVID-19’da tam kapanma, hafifletme stratejilerine göre daha iyi sonuçlar verebilir mi? – Kurtuluş Ovalı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünde (OECD) yer alan, virüsü ortadan kaldırmayı amaçlayan ülkeler (Eliminasyon grubu; 5 ülke) ile virüsü azaltmayı/hafifletmeyi amaçlayan ülkeler (Mitigasyon grubu; 32 ülke) arasında salgınının ilk 12 ayındaki COVID-19 ölümler, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesindeki durum ve kilitleme/kısıtlama/kapanma önlemlerinin katılığı karşılaştırılmıştır.

Eliminasyon grubundaki ülkelerde (Avustralya, İzlanda, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore) bir milyon nüfus başına COVID-19 ölümleri, hafifletmeyi tercih eden diğer OECD ülkelerinden yaklaşık 25 kat daha düşük olmuştur.

Ayrıca, bir ülkenin ekonomik performansı ile ilgili olarak, ortadan kaldırma stratejisinin azaltma/hafifletme stratejisine göre daha tercih edilebilir olduğu konusunda artan bir fikir birliği vardır. Ülkemizden yapılan ekonomik içerikli ön çalışmalarda benzer sonuçlar elde edilmiştir. Erol Taymaz salgının ilk 4 ayını inceleyerek yaptığı çalışmaya göre COVID-19’da  kontrol altına alma/ortadan kaldırma stratejisi uygulanmadan, vaka sayıları tamamen takip edilebilir düzeye indirilmeden “ekonominin açılması” salgının daha uzun sürmesine, belirsizliğin artmasına, daha sonra tekrar kısıtlayıcı tedbirlerin alınmasına, sonuçta ekonomik ve insani maliyetlerin artmasına yol açmaktadır4. Aralık ayında yapılan benzer bir başka açıklamaya göre ise tam kapanma (ortadan kaldırma) ile kısmi kapanma (hafifletme) karşılaştırıldığında, ortadan kaldırma stratejisinin sadece ekonomik maliyet açısından bile daha iyi bir strateji olduğu belirtilmiştir.

https://sol.org.tr/haber/covid-19da-tam-kapanma-hafifletme-stratejilerine-gore-daha-iyi-sonuclar-verebilir-mi-31169

***

Rusya’nın salgın desteği: Önce çocuklar ve kadınlar – Müdan Sağlam

Rusya’nın bireylere verdiği yardımların başında ailelere sağlanan çocuk desteği var. Devlet bu yıl çocuklarını yaz kamplarına yollayacak ailelerin yaptığı harcamanın yarısını karşılayacak. Benzer biçimde 28 milyon çocuk için ailelere ek bir belgelendirme olmadan aylık yardımlar yapılıyor. Ayrıca gelirleri asgari ücretin altında olan ailelere aylık 11, 300 ruble (150 dolar) aylık yardım yapılıyor. Üç ile yedi yaş aralığında çocuğu olan aileler aylık 5 bin 500 ruble (75 dolar) ile 11 bin ruble (150 dolar) arasında bölgeye göre aylık çocuk yardımı alabiliyor.

1 Temmuz itibariyle sadece maddi değil, ayni yardım için de çocuklu ailelere yardım için bir düzenleme yapılacak. Bu düzenlemeye göre 8 ile 16 yaş arasında çocuğu olan aileler de 5 bin ruble (70 dolar) ile 11 bin ruble (150 dolar) arası aylık çocuk yardımı alacak. Ayrıca Ocak 2020’den bu yana okula giden her çocuğun bir öğün sıcak yemeği devlet tarafından karşılanıyor. Son olarak bebek bekleyen kadınlar için psikolojik desteğin yanı sıra kayıtlı oldukları bölgelere göre aylık 6 bin 300 ruble (85 dolar) hamilelik yardımı yapılacak.

Aralık 2020’den beri Moskova gibi merkezlerde aşılama çalışmaları başlamış olsa da Nisan 2021 sonunda aşılanan kişi sayısı yalnızca 11 milyon. ABD’nin günde 4 milyona yakın aşılama yaptığı dikkate alındığında Rusya’nın aşılamadaki yavaşlığı sorgulanıyor. Bilim insanları ve bölgelerden gelen bilgilere göre en büyük sorun aşı tedariki. Toplum aşı olmak istese de yeterli sayıda aşı yok ki bazı bölgeler nüfuslarının yüzde 1’inden azına yetecek aşının dahi kendilerine ulaşmadığını iletiyor. Özetle tedarik sorunu Rusya’nın en büyük engeli oldu

https://www.gazeteduvar.com.tr/rusyanin-salgin-destegi-once-cocuklar-ve-kadinlar-makale-1520909



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...