Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLĞÜ 13 NİSAN 2021

KORONA GÜNLĞÜ 13 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönem pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Tek adam rejimi her yere sirayet etti. Osmaniye Savcısı Mehmet Bülbül, iddiaya göre ortopedi doktoru Kemal Gökhan Günel’e sırası ve randevusu olmadan muayene olmak istedi. Savcı, bunu reddeden Günel için gözaltı talimatı verdi.

***

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Covid-19 salgınında son duruma dair İstanbul Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi. Hekimler, “Aynı şeyleri söylemekten yorulduk. Yağmur gibi hasta yağıyor” dedi.  TTB, “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” çağrısıyla 15 Nisan’da Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde ve bütün illerin Sağlık Müdürlükleri önünde taleplerini yeniden haykırmak için bir araya geleceklerini söyledi. Hekimler, “Korkunç derecede bir vaka artışı var, yağmur gibi hasta geliyor. Söz bitti. Her şey ortada. Yöneticiler gerekeni yapmıyor” dedi.  “Yeter! Bin defa yeter!” diyen Fincancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:   “Bu kâbusu hep birlikte durduralım.TTB olarak bütün sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte iktidarı uyarmak, topluma çağrıda bulunmak için 15 Nisan Perşembe günü saat 12.30’da ‘Yaşam Hakkımızdan vazgeçmiyoruz, Ölümleri Durdurun!’ sloganıyla Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’nin bütün illerinde de Sağlık Müdürlükleri önünde olacağız. Çağrımız sadece sağlık örgütlerine ve sağlık çalışanlarına değil. Bütün emek-meslek örgütlerini, bütün sendikaları, bütün siyasi parti ve çevreleri, başta yakınlarını COVİD-19 nedeniyle kaybedenler olmak üzere bütün yurttaşlarımızı çağrımızı sahiplenmeye, sesimize ses katmaya, bu yanlış politikalara itiraz etmeye, bu korkunç gidişata dur demeye, yaşam hakkımızı sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu çığlık hepimizin!”

***

Eğitim Sen Genel Merkezi, bir açıklama yayımlayarak okullardan 5-11 Nisan vaka tespit raporunu paylaştı. Yeterli önlemler alınmadan seyreltilmiş yüz yüze eğitime başlanmasından dolayı okullarda vakaların arttığını belirten Eğitim Sen, “Yüz yüze eğitim için aşılama hemen şimdi” dedi. 51 il, 210 ilçe ve 28 köyden derlenen verilere göre 5-11’Nisan’da 1158 öğretmen Covid-19’a yakalandı, 205 öğretmen temaslı karantinasına alındı. Covid-19 pozitif olan öğrenci sayısı 989’a çıktı, 990 öğrenci ise temaslı. Okul personelinden 141’i Covid-19’a yakalandı, 15’i temaslı karantinasında. Verilere göre geçtiğimiz hafta 8 eğitim emekçisi Covid-19’dan yaşamını yitirdi. Bu hafta ile birlikte yaşamını yitiren eğitim emekçisi sayısının 24’e çıktığını belirten Eğitim Sen, “Hiç kimsenin bu sonuçları bir sayı olarak görme lüksü yoktur. Her biri ailesiyle, sosyal çevresiyle bir değer, bir candır. Aşı tedbirini eğitim alanında yaygınlaştırmamak yitip giden canların artmasına yol açacaktır” dedi.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüsü pandemisinin son bulmasına daha çok zaman olduğunu söyledi. Halk sağlığı tedbirlerindeki tutarsızlık nedeniyle yaşanan birçok ölümün aslında önlenebileceği konusunda uyarıda bulunan Tedros, önlemler uygulandığında virüsün yayılmasının engellendiğini vurguladı. Tedros, küresel çapta 700 milyon dozdan fazla aşı yapılmış olmasına rağmen son yedi haftada Covid-19 vakalarının giderek arttığına dikkat çekerek, “Biz de toplumların ve ekonomilerin açılmasını, seyahatin ve ticaretin yeniden başlamasını istiyoruz. Fakat şu an birçok ülkede yoğun bakım üniteleri fazlasıyla dolu ve insanlar ölüyor – ve bundan kaçınılabilir” diye konuştu. Tedros, yayılmanın kafa karışıklığı, rahatlama ve kamu sağlığı tedbirlerindeki tutarsızlıktan kaynaklandığını söyledi. Tedros, vaka sayılarının arttığı bazı ülkelerde restoran ve gece kulüplerinin hâlâ açık olduğunu, pazar yerlerinin çok azı önlem alan insanlarla dolu göründüğünü söyleyerek, “Bazı insanlar, kısmen genç oldukları için Covid-19’a yakalanmalarının önemli olmadığı yaklaşımını benimsemiş görünüyor” ifadelerini kullandı.

DSÖ yetkilisi Maria van Kerkove ise pandeminin şu an üssel olarak katlandığını, vaka sayılarının yedi haftadır arttığını ve geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 9 oranında yükseldiğini, ölümlerde de yüzde 5 oranında artış yaşandığını söyledi.

***

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hükümetlere Covid-19 salgını sırasında zenginleşenlere ‘dayanışma’ ya da ‘servet vergisi’ uygulamasını teklif etti. Guterres, geçen sene dünyanın en zenginlerinin servetinde 5 trilyon dolarlık artış olduğuna dikkati çekti.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 137 milyon 250 bine dayandı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 958 bininin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 23 milyon 882 binin üzerine çıktı, bu yükseliş pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde hafta sonuna rağmen yeni vaka sayısı oldukça yüksek düzeyde. Son 24 saatte 588 bin 271 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 bin 761 kişi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, ABD, Türkiye ve Brezilya ilk dörtte olmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (160.7 bin), ABD (56.5 bin), Türkiye (54.6 bin), Brezilya (38.9 bin), İran (23.3 bin), Arjantin (19.4 bin), Kolombiya (16.7 bin), Polonya (12 bin), Almanya (11.5), Filipinler (11.4 bin) ve Kanada (10.9 bin).

***

Türkiye’de salgın tırmanışını sürdürüyor. Haftanın ilk günü yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı yüksek hızda devam ediyor. Yeni vaka sayısı 54 bin 562 kişi.  Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 243 kişi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,671 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 904 bine yaklaşırken, toplam can kaybı 34 bin 182 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 300 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bine yaklaşan aktif hasta sayı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 496 bin 762 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,891 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen bir buçuk katından daha fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ev içi bulaşın çok arttığını, daha önce bir kişinin ortalama 2.6 kişiye virüs bulaştırdığını ancak bu oranın şu anda 4.7’ye kadar yükseldiğini, artışın yüzde 80 olduğunu söyledi.  Koca, “Kasım ve Aralık ayları pikine göre, şimdi daha kısa zamanda, daha yoğun bir günlük artış tablosu ile karşı karşıyayız” dedi.

***

Salgın kontrolünde tek adam rejimi devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 salgınında yeni vaka ve ölüm sayılarının artmasına ilişkin “Aylardır süren şartlar herkesi yordu, mutant virüsler işi zorlaştırdı” derken, Türkiye’nin mutant virüsün etkisinin arttığı (vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonu) yeni bir pik döneminde olduğunu, Türkiye için 3’üncü İstanbul için 4’üncü pik olduğuna, nüfusun yüzde 80’inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığına dikkat çekti. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise dokuz ilde 166 kişide görüldü. Koca, Ramazan ayında alınacak yeni tedbirlere ilişkin yarın alternatiflerin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacağını, konuya ilişkin açıklamayı onun yapacağını belirtirken, “Erişkin yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 71,3. Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde. Şu an bir sorun olmadığımızı ama yakinen takip ettiğimizi söylemek istiyorum” ifadesini kullandı.

***

İstanbul Tabip Odası’nın hazırladığı raporda, Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinin virüsün yayılım açısından riskli ilçeler arasında olduğu belirtildi. Raporda, İstanbul’un Avrupa Yakası’nın Covid-19’un adeta merkez üssü olduğuna dikkat çekildi.

***

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç artan Covid-19 vaka sayısına işaret ederek dün itibariyle Ankara’da bulunan hastanelerde yatak kapasitesinin tamamen dolduğunu söyledi. Karakoç, “Ankara’da da diğer illerde olduğu gibi vaka sayısı çok yüksek. Her gün olduğu gibi Covid-19 servisi, yataklı servis ve yeni yoğun bakım açıyoruz. Ama dünden beri yatması gereken hastalar için yer bulamıyoruz. Hastalar saatlerce hastanelerin acil servislerinde yatış bekliyor. 12 saat bir sedyenin üzerinde bekleyen hastalar gördük. Yoğunluktan kaynaklı 112’yi de koordinasyona devrediyoruz” dedi.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, “Hey millet duyun: Yetişemiyoruz: ne ayaktan tedavilere, ne yatması gereken hastalara ye-ti-şe-mi-yo-ruz Yatak yok; yatması gereken hastalar ayakta tedavide orada burada yatak arayıp bulamamaktan, yatması gereken hastalara ayaktan tedavi vermekten tükendik. Sona geldik!” dedi.

***

İstanbul’da hastanelerin yoğun bakım servisleri neredeyse tamamen doldu. 112 acil servis ekipleri, Covid-19 hastalarını mega kentin uzak ilçelerindeki hastanelere götürmek zorunda kalıyor

***

İçişleri Bakanlığı’nın “Ramazan Tedbirleri” genelgesine göre, kalabalıkların bir araya geldiği etkinlik ve iftar çadırlarına izin verilmeyecek. Fırınlardaki özel sipariş de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat once sonlandırılacak, iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek.

***

Covid-19 ölümlerinin 3’te 1’i kalbe bağlı sebepler nedeniyle gerçekleşiyor. Kalpte doğrudan hasara yol açıp çeşitli sorunlara neden olabilen Covid-19 virüsü, var olan kalp hastalıklarını da ağırlaştırabiliyor. Kalp kasına yerleşerek miyokardit (kalp kası iltihabı) oluşumuna yol açan Covid-19 hastalığını atlatan kişilerin ilerleyen dönemlerde miyokardiyopati adı verilen kalp kası hastalığı ile karşı karşıya kalma riski artıyor.

***

İngiltere’de günlük ölüm sayısı 7 ay sonra tek haneli sayıya düştü. Günlük vaka sayısı da 2 binin altına düştü ve bin 710 oldu. Bunun en önemli sebebinin yaygın aşılama olduğu belirtiliyor. Birleşik Krallık’ta yaklaşık 40 milyon aşı yapıldı. Bunun 32 milyon 121 bini ilk doz aşısı. İkinci doz aşısı tamamlanan kişi sayısı ise 7 milyon 466 bin oldu.

***

Rusya, vaka sayılarının artması nedeniyle 15 Nisan – 1 Haziran arası Türkiye’ye uçuşları askıya aldı. Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, İstanbul’a haftada iki seferle sınırlı olmak üzere uçuş yapılabileceğini duyurdu. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin yeni bir Covid-19 salgınının önüne geçmek için daha fazla önlem alınmasına karar vermiş, “Mayıs’ta tatil sezonu başlıyor ve pek çok kişi tatile gitme planı yapıyor, özellikle de başka ülkelere” demişti.

***

Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı (Europol), koronavirüs salgınının organize suçların gelişmesi ve yayılması için ideal koşullar yarattığı uyarısında bulundu. Salgınla ilgili kısıtlamaların, suç örgütleri tarafından fırsata dönüştürüldüğünü vurgulayan örgüt, organize suçların, AB vatandaşları için hiçbir zaman, bugün olduğu kadar yüksek bir tehdit oluşturmadığını bildirdi. Suç şebekelerinin yaklaşık yüzde 60’ının, işledikleri suçların parçası olarak şiddete başvurdu.

***

Hindistan’da Covid-19 salgını devam ederken milyonlarca Hindu, Ganj nehrine girmek için Uttarakhand eyaletine bağlı Haridwar şehrine akın etti. Yetkililer öğlen saatlerinde 2,1 milyon Hindu’nun nehirde yıkandığını, günün geri kalanında da benzer bir kalabalığın beklendiğini söyledi. Kumbh Mela adlı dini bayramda, Hindular nehirde yıkanmanın kendilerini günahlarından arındıracağına ve “moksha” olarak bilinen doğum ve ölüm döngüsünden kurtaracağına inanıyor. Sağlık uzmanları Kumbh Mela etkinliklerinin iptali için tavsiyede bulunsa da, hükümet fiziksek mesafe ve güvenlik kurallarına uyulacağını söyleyerek etkinlikleri yapma kararı aldı. Hükümet, daha önce yaptığı açıklamada nehre girmek için negatif Covid-19 testi zorunluluğu getirmişti. Ancak üst düzey azizler de dahil olmak üzere çok sayıda insanın testi pozitif çıkmıştı. Söz konusu kalabalığın zaten yüksek olan vaka sayılarını iyice artırması ve de salgını düşük nüfuslu köylere kadar götürmesinden endişe ediliyor. Hindistan, salgının başlangıcından bu yana bildirdiği 13,7 milyona dayanan vaka sayısıyla, 32 milyon vaka bildiren ABD’nin arkasında ikinci sırada.

***

Finlandiya hükümetinin kamuoyuna açıkladığı önlemleri kademeli olarak kaldırma planında tiyatroların kapalı kalmasına tepki gösteren ve ayrımcılığa uğradıklarını söyleyen kültür emekçileri, tiyatro ve sanat etkinliklerinin en kısa zamanda serbest bırakılmasını talep ediyor.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#b8e324″][/su_box]

Türkiye’de aşı sırası gelmesine rağmen yaptırmayanların oranı yüzde 25’i buldu.

***

Salgınla mücadelede bütün stratejinin aşı üzerine kurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tufan Tükek, özellikle Biontech aşısı için randevu alıp gelmeyenler nedeniyle aşıların ziyan olduğunu söyledi. Tükek, “Toplumda aşılamayı desteklemeyen bazı kitlelerin olduğunu görüyoruz. Bunların da ikna edilmesi gerekiyor. Çünkü gerçekten aşı bu salgını durdurmak için elimizdeki en önemli silahlardan birisi. Özellikle Biontech aşısı, sınırlı sayıda var. Ama randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor. Çünkü bu aşının saklama koşulları nedeniyle aşı eritildikten sonra tekrar dondurmanız mümkün değil. Mutlaka o anda kullanılması gerekiyor. Kullanılmadığı takdirde boşa gidiyor” dedi.

***

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Türkiye genelinde şu ana kadar kaç doz Biontech aşısı, randevuya gelmeyenler nedeniyle çöpe gitmiştir?” diye sordu.

***

Türkiye’nin de en çok kullandığı Koronavirüs aşısı olan Çin yapımı SinoVac’ın Brezilya’da yapılan 3.faz denemelerinin sonucunda aşının semptomatik vakalara karşı yüzde 50.7 etkili olduğu görüldü. Brezilya’daki 3.faz denemelerinde aşının orta ağırlıktaki Koronavirüs vakalarına karşı yüzde 83.7, ağır vakalara karşı ise yüzde 100 etkili olduğu tespit edildi. Brezilya’da yapılan 3. faz denemelerine 12 bin 396 kişi katıldı. Testlerin sonucunda yapılan incelemelerde birinci dozdan sonra yapılan 2. dozun aşının etkisini çok da artırmadığının görüldüğü ifade edildi. Ayrıca sonuçlara göre aşının ikinci dozunun yapılmasının geciktirilmesi de büyük bir sorun yaratmadı. 2. dozun 21 günden uzun süre sonra yapıldığı kişilerde aşının koruyuculuğu düşüş göstermedi. Denemelerde aşının yeni varyantlara karşı da benzer derecelerde koruma sağlayabildiğinin görüldüğü aktarıldı.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’ya yarın itibarıyla 150 bin doz Covid-19 aşısını teslim edeceklerini bildirdi.

***

Tıbbi cihaz sektöründe çalışan ve aktif olarak hastanelerde mesai yapan çalışanlar da ‘temas riski bulunmadığı’ gerekçesiyle aşılanmıyor. Bugüne kadar hastanelerde çalışırken Covid-19’a yakalanan en az sekiz sektör çalışanı hayatını kaybetti. Sağlık sisteminde en az 8 bin tıbbi cihaz sektörü çalışanı bulunuyor. Bu çalışanlar, ameliyatlara katılıyor, hastanelerde mesai yapıyor. Hatta pandemi sürecinde kullanılan solunum cihazlarının filtreleri bile bu sektör çalışanları tarafından değiştiriyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yüzde 23.6’sı, aşısı tanımlandığı halde halen aşısını yaptırmadığını, ikinci doz aşısını olan vatandaşlarımızın sayısı 7.5 milyonu bulduğunu ve aşının, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına daha erken dönemde başlanıp yoğun yapıldığı için hem hastanede yatış hem yoğun bakım hem de entübe hastalar boyutuyla belirgin bir fayda sağladığına dikkat çekti: 65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibarıyla toplam vaka içindeki oranı 17.7 iken şimdi yüzde 8.2. Aşılama sonrası neredeyse yarı yarıya düştü. Kasım ayında yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 69’unu 65 yaş üstü oluştururken bugün bu oran yüzde 53’lere kadar düştü. Entübe vakalar içindeki 65 yaş üstü vatandaşların oranı yüzde 71’den yüzde 54.4’e indi, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 1.1’den 0.15’e düştü. Sağlık çalışanlarının hastanede yatanlar içindeki oranı yüzde 3.1 iken şu an 0.78. Yani beşte bir oranına inmiş durumda.

 

Koca aşı tedariki ile ilgili olarak ‘’Bugüne kadar gelen Sinovac aşısı miktarı 26 milyonu geçti, Haziranda en az 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek, Sputnik aşısı için görüşmeler olumlu görünüyor, Haziran sonuna kadar 40 yaş üstü herkesi aşılamış olacağız” dedi.

***

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan devlet ilaç otoritesi Hindistan Genel İlaç Kontrolörü (DCGI) tarafından Sputnik V koronavirüs aşısının onaylandığı belirtildi. Hindistan’ın aşıyı onaylayan 60’ncı ülke, aynı zamanda aşıyı tescil eden nüfusu en kalabalık ülke özelliği taşıyor.

***

Covid-19 aşısına eşit erişim olmamasının ve aşı stokunun küresel maliyetinin 9 trilyon doları geçtiğinin tahmin edildiğini söyleyen Guterres, salgınla mücadele ile küresel krizin önüne geçilmesi için birlik ve dayanışma vurgusu yaptı.

***

Aşı patentlerini elinde bulunduran bir avuç şirket pandemide servetlerine servet katarken aşı üretiminin ve tedariğinin aksamasına, dolayısıyla dünyanın salgından kurtulmakta gecikmesine neden olmaya devam ediyor. Firmaların bu etkileri sürerken BioNTech’in aşısına zam yapıldığı ortaya çıktı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pfizer-BioNTech’in Kovid-19 aşısının fiyatının 19,5 avroya yükseldiğini duyurdu.

***

AB Komisyonu sözcülerinden Stefan de Keersmaecker, “Anlaşmaya uygun olarak Johnson & Johnson aşılarının ilk dozları bugün depolardan üye ülkelere doğru yola çıktı.” dedi. Johnson & Johnson firmasının tek doz olarak uygulanan Kovid-19 aşısı bugüne kadar sadece ABD’de kullanılıyordu. Aşının, AB ülkelerinde kullanımı için gerekli onay 11 Mart’ta çıkmıştı. Johnson & Johnson’ın, AB ülkelerine yılın ikinci çeyreğinde 55 milyon doz aşı sağlaması bekleniyor.

***

Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi (OLAF), şu anda aracı kuruluşların ve Avrupa Birliği hükümetlerinin elinde toplamda 1,1 milyar doza yakın sahte Covid aşısı bulunduğunu açıkladı.

***

Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şubesi, vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek eğitimcilerin aşılanması talebini yineledi. Açıklamada “Aşı Toplum Sağlığı Sorunudur. Aşı Nerede” pankartı açıldı. Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, “15 Şubat’ta köy okullarının açılmaya başlatmasıyla aşılanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kamuoyunun önünde aşılanarak pozlar verdi. Yandaş medyadaki algı operasyonlarıyla da tüm öğretmenlerin aşılandığı algısı yaratıldı. Sizin aşılanmanız bizi korumuyor Sayın Bakan! Ölüyoruz ve ölmeye de devam ediyoruz. Soruyoruz size söz verdiğiniz aşılar nerede? Son on gün içerisinde İzmir’de 74 öğretmen arkadaşımız salgına yakalandı. Maalesef her geçen saat bu sayı artarak devam ediyor” diye belirtti.

***

Dünyada aşılama hızla devam ederken Türkiye’deki turizm şirketleri artan talepler karşısında ‘turlarda aşı opsiyonu’ başlattı. Şirketlerin en kolay aşı yaptırdıkları ülke Rusya. Turizm şirketleri aşı opsiyonlu tur ilanları vermek için Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlıktan başvurulara resmi yanıt gelmedi.

***

KLİMİK: SALGIN YÖNETİMİNDE BİLİMİN SESİNE KULAK VERİLMELİDİR!

COVID-19 pandemisinde son 14 günde, ne yazık ki ülkemiz günlük hasta sayısının en çok olduğu ülkeler arasında yer almaktadır.  Böylesine yüksek hasta sayısı ve ölümler, salgının önceki dönemlerinde görülmemiştir. Ülkemizde COVID-19 salgının geldiği aşama, Dünya Sağlık Örgütü’nün salgının ağırlığı ve sağlık sisteminin kapasitesine göre yaptığı derecelendirmeye göre en ileri aşama olan 4. aşamadır. Yani, salgının kontrolsüz bir şekilde yayıldığı ve sağlık sisteminin salgının yükünü karşılamakta zorlandığı bir durum söz konusudur.  Bu aşamada salgının toplumda yayılımının azaltılmasının çok zor olması beklendiğinden tüm kısıtlamaların daha sıkı bir şekilde uygulanması önerilmektedir. Bu sıkı kısıtlamaların, gereken tüm bölgelerde ve mümkün olan en kısa süre uygulanması tavsiye edilmektedir. Olgu takibinin güçlendirilmesi, acil eylem plan ve uygulamalarının hazırlanması, gelinen aşamadaki risklerin topluma doğru şekilde anlatılarak kişisel önlemlere uyumun artırılması gibi her aşamada yapılması gerekenlere ek olarak, bu aşamada alınması tavsiye edilen beş önlem şunlardır:

  1. Kişilerin evde kalması ve ev halkı dışındaki insanlarla sosyal teması sınırlandırması,
  2. Kritik işlerde (sağlık, gıda, vb.) çalışanların, maksimum destek ve güvenlik önlemleri alınmak koşuluyla çalışmaya devam etmesi,
  3. Kritik olmayan işlerin kapatılması veya uzaktan çalışmaya geçilmesi,
  4. Yüz yüze eğitimin devam ettirilebilmesi için tüm seçeneklerin dikkate alınması, eğer bu mümkün değilse, yüz yüze temasın sınırlandırılması için çalışılması, (Eğitim kurumlarının kapatılması, sadece başka alternatif olmaması halinde düşünülmelidir. Özellikle kalabalık sınıfların olduğu okullarda pandemi kurallarına uyum sağlanamayacaksa yüz yüze eğitim durdurulabilir.)
  5. Tüm bakım evleri ve huzur evlerinde infeksiyon riskini azaltabilmek için, ziyaretlerin yasaklanması gibi sıkı tedbirlerin gündeme alınması.

Ülkemizde salgının bu aşamaya gelmesinin en önemli nedeninin, salgın yönetiminde, özellikle birinci dalgadan sonraki dönemde, bilimsel önerilerin yeterince dikkate alınmaması olduğunu düşünüyoruz. Toplum olarak gelinen noktadan en az zararla kurtulabilmemiz için bir an önce bilimsel öneri ve gerçeklere kulak verilmesini, salgın yönetiminin sadece bilimsel verilerle yürütülmesini ve bilimsel önerilerin daha fazla geciktirilmeden ACİLEN uygulanmasını öneriyoruz.

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...