Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / CORONA GÜNLÜĞÜ 24 EKİM 2020

CORONA GÜNLÜĞÜ 24 EKİM 2020

  • Risk büyük, grip aşısı yok! Konuya ilişkin konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı şunları dile getirdi: “Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı, hiçbir konuda şeffaf olmadıkları gibi grip aşısı konusunda da şeffaf değiller. Grip mevsiminin Eylül ayında başlayıp özellikle Eylül ve Ekim aylarında yoğunlaştığını biliyoruz. Aşı sorununun zaten Eylül ayında çözülmesi gerekiyordu. Herkesin aşılanabileceği koşulların oluşturulmuş olması gerekirdi. Rakamları bilmiyorduk. Daha önce ne kadar aşı gelecek sorusuna verilen yanıt ticari sır olmuş Grip aşısında benzer bir durumla karşı karşıya kaldık. Muğlak bir takım grip aşısı rakamları açıklamaları olsa da bir buçuk milyon aşının geleceğine ilişkin söylemler var. Tabi bu bir buçuk milyon aşı hiçbir ihtiyacı karşılamayacak.”
  • Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery, aşı bulunsa bile yeterli doz ve personel olmadığı için, 2021 yazında da hayatın normale dönmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi.
  • DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise “Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen Kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir” dedi. Swaminathan, aşıların Covid-19’a karşı başarılı olmama ihtimaline de dikkat çekerek, “Aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz” dedi.
  • İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurduğu İstanbul’daki Pandemi Kurulu toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet alanında örgütlü işçi ve kamu emekçilerinin sendikalarının toplantıda olmadığı vurgulanan açıklamada “O kurulda pandemiye karşı tedbirler masaya yatırılıp çözümler üretil(e)mez” denildi.
  • Covid-19 pandemisinde dünya genelinde toplam vaka sayısı 42.5 milyona dayandı. Yeni vaka sayısı rekor üzerine rekor kırıyor, çok kısa sürede 500 binli rakamları görmeye başlayacağız. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 490 binin üzerine çıktı. Yeni vaka bildirimlerinin yarıya yakını (231.4 bin) Avrupa kıtasına ait. Kuzey Amerika kıtasında da yeni vaka sayısı yükselmeye devam ediyor, günlük vaka sayısı 94 bin civarında. Afrika kıtasında da artış gözlenirken (10.6 bin), Asya (97.8 bin) ve Güney Amerika (55.6 bin) kıtaları mevcut durumlarını koruyor.
  • Kıta düzeyinde incelendiğinde yeni vaka sayısı Asya’da düşerken Avrupa’da sıçrama yaptı, Kuzey Amerika’da yeniden yükselişe geçti. Avrupa’da günlük bildirim 200 binin üzerinde çıktı. Son 24 saatte 217 bin 438 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı.
  • Dünya genelinde yeni vaka bildiriminde ABD zirveye yerleşti, gün be gün artış devam ediyor. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şöyle: ABD (81.2 bin), Hindistan (54 bin), Fransa (42 bin), Brezilya (23 bin), İngiltere (20.5 bin), İspanya (19.9 bin), İtalya (19.1 bin), Rusya (17.3 bin), Belçika (16.7 bin), Arjantin (15.7 bin), Çekya (15.3 bin), Polanya (13.6 bin) ve Almanya (13.5 bin). Binin üzerinde yeni vaka bildiren ülke sayısı ise 48’e yükseldi.
  • Küresel can kaybı da yüksek devam ediyor, son 24 saatte 6 bin 531 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, toplam can kaybı 1 milyon 148 bin 703’e yükseldi. İkinci dalganın sert yaşandığı Avrupa kıtasında can kaybının birinci dalgaya göre daha az olması dikkatleri çekiyor. Son 24 saatte 231 bini geçen günlük vakaya karşın can kaybı 2 bin altında (1,980 kişi) gerçekleşti.
  • Türkiye’de de tırmanış devam ediyor. Yeni vaka sayısı, aktif hasta sayısı, ağır hasta sayısı ve can kaybı artıyor. Son 24 saatte 2,165 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı, 74 kişi hayatını kaybetti. Aktif vaka sayısı 36 bin 515’e yükseldi. Aktif hastaların 1,648’inin durumu ağır… Test sayısı 116 bin civarında.
  • Sağlık Bakanı Koca: “Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk zirveyi, bir diğer tabirle ilk piki büyük illerde 14 Nisan’da, ikinci zirve noktasını da eylülde yaşamıştık. Anadolu’da ise ilk zirve eylülde görülmüştü. İkinci zirveyi şimdi yaşıyoruz. Bursa’da 1 ay öncesine göre, günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır. Bilecik’te geçen aya göre vaka sayımız 2 kat arttı. Balıkesir’de, Yalova’da ve Çanakkale’de ise 1 ay öncesine göre yüzde 50 oranında vaka artışı görüyoruz.’’
  • İstanbul’da haritalar Adalar, Çatalca, Sarıyer, Beykoz gibi salgının başından bu yana vakaların düşük seyrettiği bir kaç ilçe dışında bütün şehrin renginin kırmızıya döndüğünü gösteriyor. Bu ilçelerin merkezlerindeki yükseliş de dikkat çekiyor. Bağcılar, Gaziosmanaşa, Esenler gibi bir çok ilçe ise tamamen kırmızıya dönmüş durumda.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de tahminlerimize göre 1 milyonu aşkın doğrulanmış olgu sayısı varken Sağlık Bakanlığının “hasta” sayısını 350 binlerde açıkladığını belirterek “İstanbul’da bir önceki haftaya göre yüzde 50, Bursa’da yüzde 35 vaka artışının yaşanması bize salgının hızla yayıldığını gösteriyor” dedi.
  • İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, son 1 ayda ‘Çapa’da PCR testi pozitif çıkanların sayısının 3’e katlandığını söyledi. Test vaka artışına da dikkat çekti: ‘’Test pozitiflik oranımız Haziran ve Temmuz’da yüzde 5’e gerilemişti. Ancak Ağustos ve Eylül döneminde önce yüzde 12 ardından yüzde 15 olan pozitiflik oranı, şuan için yüzde 35’e ulaşmış durumda. Maalesef bu oranların katlanarak artacağından endişeliyiz, gidişat hiç iyi değil. Vatandaşlarımız, bu uyarılarımızı belki kanıksadı, belki de sıkıldı veya dikkate almaktan vazgeçti. Bir de, ‘atın ölümü arpadan olsun’ diyerek önemsemeyenler var. Herkes şunu bilsin ki, Nisan, Mayıs döneminden daha kötü durumdayız. Kamu hastanelerindeki yataklar dolmaya başladı. Bu gidişat devam ederse boş yatak bulmakta sıkıntı yaşanır. Artık tek vücut halinde Covid-19 seferberliği ilan etmemiz gerekiyor” dedi.
  • Kayseri Bünyan 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koronavirüse yakalanan Ferhat Demirbaş, salgının tüm cezaevine yayıldığını söylerken, ailesi de hayatlarından endişe duyduklarını belirtti.
  • Bakan Koca’ya göre ‘’Okullarla ilgili ciddi bir durum yok. Belirgin artış görmezsek diğer sınıflar da açılabilir.’’
  • Yüz yüze eğitimde 3. aşama 2 Kasım’da başlıyor. Resmi ve özel; ortaokul 5. sınıflarda haftada 2 gün toplam 12 ders saati (2 gün, 6+6), imam hatip ortaokullarında ise haftada 2 gün toplam 14 ders saati (2 gün, 7+7 ) uygulanacak. Lise 9. sınıflarda ise haftada 2 gün toplam 16 ders saati (2 gün, 8+8) yapılacak.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin devam ettiği okullarda ve sınıflarda 26 Ekim itibarıyla beş gün yüz yüze eğitime geçilmesini kararlaştırdı.
  • AKP’nin vergi yapılandırmasını içeren 5 maddelik düzenlemesinde, Covid-19 nedeniyle verilen cezalar kapsam dışı bırakıldı.
  • Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Neslihan Uyar, İstanbul’daki artışların büyük çoğunluğunun aile içi bulaşlardan kaynaklandığını söyleyerek “Komşularına aşure dağıtan bir teyze, 18 kişilik koca apartmanın izolasyona alınmasına neden oldu.” açıklamasını yaptı.
  • Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, sonbahar ile birlikte insanların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmeye başladığını belirterek, ” Ev olsun, kafe, restoran, pastane gibi sosyal alanlarda olsun kapalı ortamların iyi havalandırılması şart. Bu mekanlarda mutlaka belirli kişi sayısı üzerine çıkılmamalı. Evlerde her 4 metrekareye bir kişi gibi düşünebiliriz. Yani evin salonu 20 metrekareyse bu salonda en fazla 5 kişi aynı anda bulunmalı. Evlerde 10 kişiden fazla toplanmayı tavsiye etmiyoruz” dedi.
  • Grip aşısı miktarı arttırılacak! İlk 400 bin aşının eczanelere verildiğini söyleyen Koca, “Grip aşılarını daha da arttırmak için yoğun gayret içindeyiz. Bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim. Bunu 3 milyona çıkarmak konusunda yoğun çaba içinde olunduğunu ifade etmek istiyorum. Geçen yıla göre en az iki kat artmış olacak” diye konuştu.
  • Yetersiz dozdaki grip aşısı nedeniyle yaşanan krizi değerlendiren Prof. Dr. Kayıhan Pala “Var olan grip aşısını yeterli dozda getiremeyenler, yeni bulunacak Kovid-19 aşısını nasıl getirecek?” dedi.
  • Yakın mesafede bulaş riski 1-2 dakikaya iniyor! Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Hem sıcakların düşmesi hem de güneş ışığının etkisinin azalmasıyla normalde yaz aylarında bizim yakın mesafede 5-6 dakikada bulaştırma gibi bir riskimiz varken bu kış aylarında yakın mesafede 1-2 dakika gibi bir süreye inmeye başlıyor” diye konuştu.
  • Küba’da hemodiyaliz hastalarına uygulanan tedavinin Covid-19’a karşı önleyici etkisi gözlendi.
  • Hollanda’da son haftalarda koronavirüs vakalarının hızla artması sonucu hastanelerde ortaya çıkan kapasite sorunu nedeniyle, yoğun bakımdaki bazı Covid-19 hastaları Almanya’daki hastanelere naklediliyor.
  • ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mühendisler, korona virüsüne karşı elektrikli ve yeniden kullanılabilir bir maske tasarladı. Maskenin, virüsü etkisiz hale getirmek için havayı 90 dereceye katar ısıttığı ve pille çalıştığı belirtildi. Araştırma ekibinden Profesör Michael Strano, maskenin virüsü engellemediğini ve aslında virüsün maskeden geçtikten sonra ısıtılarak ‘etkisiz hale getirildiğini’ söyledi.
  • İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Kırıkkale, Trabzon, Tekirdağ, Zonguldak ve Kırklareli’nde 9 Ekim’den bu yana metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 73’e yükseldi.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...