Home / ARŞİV / CORONA GÜNLÜĞÜ 20 EKİM 2020

CORONA GÜNLÜĞÜ 20 EKİM 2020

  • DSÖ: Önümüzdeki aylar çok sıkıntılı geçecek! DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’de düzenlenen basın toplantısında Covid-19 pandemisinin “endişe verici bir aşamaya girdiğini” belirterek, “Kuzey yarımküre kışa girerken, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da vakaların hızla artmaya başladığını görüyoruz. Kış geldiğinde gelecek birkaç ayın zorlu geçeceğini biliyoruz” diye konuştu.
  • Grip aşısı yalnızca aile hekimlerinin reçete verdiği yurttaşlara yapılacak. Risk grubundaki tüm vatandaşlar değerlendirildiğinde 25 milyon kişiye vurulması gereken aşının Türkiye’ye ancak 800 bin doz getirilebildiği ve bu nedenle aile hekimleri üzerinden ‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalara reçete edileceği öğrenildi. Bu durumda aşı olması gereken milyonlarca insan aşı olamayacak. Bu yıl getirilecek toplam aşının 1,3 milyon adete ulaşabileceği ancak ilk aşamada sadece 800 bin doz getirildiği bildirildi.
  • Türkiye Psikiyatri Derneği ve TTB ‘Sağlık çalışanları tükendiğinde yerleri doldurulamaz!’’ isimli ortak açıklama yaptı. Açıklamada ‘’ Salgınla mücadelenin toplumsal yönünü temelde yurttaşların kendi olanaklarıyla önlem almaları öneri ve uyarılarıyla sınırlı bırakılıp, pandemiyi hastanelerde karşılama stratejisinin doğal sonucu olarak tüm yükün sağlık çalışanlarına yüklemesi nedeniyle olağan görevlerinden daha ağır yükler sırtlamak zorunda kalan sağlık çalışanlarının mesleki tükenmişliği artmıştır. Pek çok ilde istifaların açılması ile birlikte toplu istifalar olmuş, pek çok çalışan da emekliye ayrılmıştır ve bu dönemde intihar oranlarında artış olmuştur. Küresel salgın, sağlık çalışanları için bir salgından çok daha olumsuz sonuçlara yol açmıştır.’’ denildi. (https://www.psikiyatri.org.tr/2263/saglik-calisanlari-tukendiginde-yerleri-doldurulamaz)
  • Dünya genelinde toplam vaka sayısı 40.6 milyonun üzerinde. Yarın bu rakamı 41 milyon olarak açıklayacağımızdan şüphe yok. Pandeminin küresel düzeyde kontrolüne yönelik herhangi bir motivasyonun olmaması kaygıları artırıyor.
  • İstatistikler virüsün yayılma hızının artmaya devam ettiği gösteriyor. Küresel olarak 30 milyon vakadan 40 milyona çıkmak yalnızca 32 gün sürdü. Toplam vaka sayısına 10 milyon yeni vakanın eklenmesi için süre kısalıyor. Çin’in Wuhan kentinde ilk vakaların bildirilmesinden itibaren 10 milyona ulaşması için geçen süre üç ay iken 10 milyondan 20 milyona ulaşma 44 günde ve 20 milyondan 30 milyona erişme 38 günde gerçekleşmişti. Yine geçen hafta itibarıyla 400 binin üzerine çıkan yeni vaka sayısı pandeminin hızla büyüdüğünü, kontrolden çok uzak olduğunu gösteriyor.
  • Haftanın ilk günü alışılagelen yeni vaka sayısında düşüşe rağmen, son 24 saatte 337 bin üzerinde kişide Covid-19 pozitifliği tespit edildi.
  • Bildirimin en yüksek olduğu 10 ülke şöyle: ABD (57.3 bin), Hindistan (46.5 bin), İngiltere (18.8 bin), Rusya (16 bin), Brezilya (15.8 bin), Fransa (13.2 bin), Arjantin (13 bin), İspanya (12.2 bin), İtalya (9. bin) ve Belçika (9.1 bin).
  • Avrupa günlük 137 binin üzerinde vaka ile pandeminin ikinci dalgasının tehditi ile boğuşuyor. Binin üzerinde vaka bildiren 18 Avrupa ülkesi var. Salgın tüm kıtaya yayıldı.
  • Türkiye’de Covid-19 salgını kontrol edilemiyor. Yeni vaka sayısı yeniden 2 binin üzerine çıktı. Son 24 saatte 2,026 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 75 kişi hayatını kaybe Toplam hasta sayısı 350 bine dayandı. Ağır hasta sayısı düşürülemiyor, dün itibarıyla 34 bin 776 aktif hasta mevcut. Aktif hastaların 1,447’sinin durumu ağır… Test sayısı 116 binin üzerine çıktı.
  • Turkuaz tablo yine gündem oldu. Sağlık Bakanlığı’nın Coronavirus tablosuna göre hasta sayısının çelişkili olduğu ortaya çıktı. Dünkü tabloya göre toplam hasta sayısı 347 bin 493 iken bugün 349 bin 519 olarak açıklandı. Aradaki fark ile 2.026 yeni hasta çıkarken bakanlık bugün yeni hasta sayısını 1.958 olarak açıkladı. Hasta sayısı farkı ise 68. Her nasılsa worldmeter 2,026 hasta sayısını paylaştı. Bakanlık 2 bin eşik değerin üzerine çıkılmasından rahatsız olsa gerek!
  • İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle 19 ilde toplam 34 yerleşim yerinde karantina uygulandığını, karantina altındaki kişi sayısının da 20 bin 232 olduğunu açıkladı.
  • Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıya göre, yüz yüze eğitimin başladığı ilkokullarla 8’inci ve 12’nci sınıfların bulunduğu okullarda kantinler 19 Ekim’den itibaren açılacak.
  • Okullar, ellerine “pandemiye özel” yazısı ulaşmadığını gerekçe göstererek, otizmli çocukların ailelerinin sağladığı personeli-gölge öğretmeni/abiyi/ablayı okula almak istemiyor. Nuripaşa İlköğretim Okulu’nda okuyan çocuğu ile ilgili olarak Hatice Kayaförü “Bırakın gölge öğretmeni, bugün çocuğumu da okula almak istemediler, biliyor musunuz?” diyor.
  • CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin uluslararası bir sağlık dergisinde yayımlanan makalesini bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Emir makalede, Covid-19 hastalarında bilinmeyen bir ilacın kullanımının itiraf edildiğini, bunun da ‘insan üzerinde deney suçu’ kapsamına girdiğini söyledi.
  • Korona Tsunamisi: Salgında ikinci dalganın ‘kontrolden çıktığını’ söyleyen Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, ülkenin ‘korona tsunamisi tarafından boğulmaya çok yakın olduğunu’ dile getirdi. Vandenbroucke, Valon Bölgesi ile başkent Brüksel’deki durumu ‘Avrupa’nın en kötüsü ve en tehlikelisi’ diye nitelendirdi. Belçika’da yeni tedbirler dahilinde bugünden itibaren dört hafta süreyle bar ve restoranlar kapatılacak. Akşam saat 8’den sonra alkol satışı yasaklanacak ve gece yarısı ile saat 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı getirilecek. İnsanların, hane dışından yalnızca bir kişiyle görüşmesine ve ev içerisinde, iki haftada bir değiştirilebilecek dört misafirin ziyaretine izin verilecek.
  • İtalya’da yeni Covid-19 önlemleri devreye giriyor. Yeni kısıtlamalar şöyle: Okulların açılış ve kapanış saatleri değiştirilecek. Daha fazla uzaktan eğitim teşvik edilecek. Bar ve restoranlar gece yarısı kapanacak. Saat 18.00’den sonra sadece masa servisine izin verilecek. Bir masada en fazla altı kişi olabilecek. Yerel konferans ve festivaller düzenlenmeyecek. Fiziksel temas gerektiren amatör spor müsabakaları yapılmayacak. Spor salonları ve yüzme havuzları yeni önlemleri 7 gün içinde uygulamaya sokacak.
  • İran’da günlük can kaybı sayısında rekor! Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 337 artarak, 30 bin 712’ye yükseldi. Bir gün içinde 4 bin 251 yeni vaka tespit edildiği açıklanırken, toplam vaka sayısı 534 bin 631’e çıktığı bildirildi.
  • İsveç, karantina önlemlerine karşı seçtiği sürü bağışıklığı stratejisini değiştiriyor. Bunun yerine, kuzeyli komşularının çoğu tarafından uygulanan kısıtlayıcı politikaları benimseyecek. İskandinav komşularının ve diğer birçok ülkenin aksine İsveç, salgınının ilk dalgasına yanıt olarak toptan karantina önlemleri uygulamak yerine, mağazaların, barların ve restoranların çoğunlukla açık kalmasına ve öğrencilerin okula gitmesine izin vererek bir sürü bağışıklığı stratejisi uygulamıştı. İsveç, bu stratejiyi benimsediğinden beri komşularından çok daha fazla nüfus başına ölüm kaydetti: Ölüm sayısı Norveç’te 278’e ve Finlandiya’da 346’ya kıyasla İsveç’te 5 bin 918.
  • Fransa’da salgında ikinci dalgadan bahseden hükümet gündüz işyerleri, okullar açıkken gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Britanya hükümeti salgındaki ivmeye rağmen sosyal desteği çekmeyi planlıyor.
  • Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında sadece “Deksametazon” isimli ilacın, durumu ağır olan hastalarda etkili olduğunu açıkladı. Örgüt tarafından koordine edilen Covid-19 terapötiklerinin değerlendirildiği Dayanışma Denemesi’nin geçici sonuçlarına değinen Ghebreyesus, “Remdesivir” adlı antiviral ilaç, hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşiminin, Covid-19 kaynaklı ölümler ve hastanede kalış süreleri üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığının ortaya çıktığını belirtti.
  • Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, koronavirüse karşı olası bir aşı bulunması durumunda, birlik üyesi ülkelerde aşının öncelikli olarak sağlık çalışanlarına, 60 yaş ve üzerindekilere, sağlık sorunları nedeniyle risk altında bulunan kişilere yapılmasını kararlaştırdı.
  • Tüm dünya Covid-19 aşısını beklerken, aşının helal olup olmaması gündeme getirildi. Dünyada en kalabalık Müslüman nüfusa sahip Endonezya’nın devlet başkanı Joko Widodo, halkın, aşıların‘helal’ olup olmadıkları konusundaki endişelerini gerekçe göstererek, Covid-19 aşısının aceleye getirilmemesi yönünde çağrı yaptı. Endonezya’da, bugüne dek 365 binden fazla ‘corona’ vakası kayda geçti. 12 bin 617 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • ABD’de yüzlerce çalışan ile yapılan araştırmaya göre, her 10 kişiden 7’si korona virüsüne yakalanma stresi yaşıyor. Bu nedenle her 4 çalışandan 1’i işini bırakmayı düşünüyor. NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezinde kıdemli araştırmacı John Roman, anket sonuçlarının, evden çalışma olanağı bulunmayan düşük gelirlilerin virüse maruz kalma korkularını yansıttığını vurguladı.
  • Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nin araştırması, taburcu edilen Covid-19 hastalarının yarısından fazlasının hastalıktan iki-üç ay sonra hala nefes alma güçlüğü, halsizlik, anksiyete ve depresyon gibi belirtiler gösterdiğini ortaya koydu.
  • ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümünde koku moleküllerinin Kovid-19’un önlenmesi ve tedavisinde kullanımı üzerine bir çalışma başlatıldı. Yürütülen çalışmada, şu ana kadar yüzlerce molekülü farklı yerleştirme sistemlerinde test eden çalışma ekibi; solunduğunda Kovid-19’u önleme ve tedavi etmede bazı moleküllerin potansiyel olarak yararlı olabileceğini öne süren sonuçlar topladı. Özellikle antiviral, antibakteriyel özelliklerinden dolayı uçucu yağlarda bulunan koku moleküllerinin, antiviral aktiviteleri araştırılıyor.
  • İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencileri, kendilerine plastik kaplarda soğuk yemekler verildiğini söyleyerek eylem yaptı. Boykot yapan öğrenciler, yemekhane ile ilgili talepleri yönetime ilettiklerini ancak karşılık alamadıklarına dikkat çekti.
  • Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre şehir hastanelerinde genel bütçeden karşılanması gereken elektrik, doğalgaz ve su harcamalarının hastane döner sermaye bütçesinden ödendiği ortaya çıktı.

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...