Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 19 ŞUBAT

KORONA GÜNLÜĞÜ 19 ŞUBAT

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Antalya’da çalışan İşyeri Hekimi Dr. Rıza Uğur Keçecioğlu Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Genç asistan hekimin intiharı sonrası asistan hekimler isyanda. Asistanlar #MobbingCinayettir etiketi ile karşılaştıkları mobbinge isyan etti. Çok sayıda üniversite ve eğitim araştırma hastanesinden tepkiyi dile getiren basın açıklamaları yapıldı. Bunlardan Dicle Üniversitesi asitanınları tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda artan hekim intiharlarına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Ayrı ayrı şehirlerden/hastanelerden geliyor bu haberler; muhtemelen hayatları birbirinden farklı, belki de tek ortak noktaları Asistan Hekim olmak olan arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Birçok arkadaşımız aynı sebeplere bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarıyla uğraşıyor. Asistan Hekimlerin insanı koşullarda yaşamadığı ortadadır. İstediğimiz işi yapmak için sınava hazırlandık, uzmanlık eğitiminin yetersiz olduğu, mobbingle ve uykusuzlukla geçen bambaşka bir hayat ile karşılaştık. Hiçbir iş 12 saat aralıksız yapılmıyorken, 36 saat çalışmaya zorlandık. Pandeminin neredeyse bütün işyükü asistan hekimlere yıkıldı. Birinin maaşından kesinti yapılacaksa ilk asistan hekimden başlandı. Kışkırtılmış sağlık talebinin ceremesini biz çektik, acillerde-polikliniklerde şiddete biz uğradık. Bütün itirazlar “bizim zamanımızda” ile başlayan cevaplarla veya mobbing ile sonuçlandı. Kıdemli asistanın veya hocanın geldiği yeri unuttuğu bu zalim döngüden bıktık. Asistan hekimliğin normal şartlarının bu olduğuna dair algıya itiraz ediyoruz. Kimse bu şekilde bir yaşamı hak etmiyor. Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz. Yöneticileri bir an önce asistan hekimlerin çalışma koşullarını düzeltmeye ve tüm hekimleri birbirimizi aile olarak gördüğümüz yeminimize dayanarak, duyarlı davranmaya davet ediyoruz.”

***

Doktor Halil Onalt, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) gönüllüsü olan Dr. Onalt ile ilgili vakıf Twitter hesabından açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: “ALİKEV gönüllüsü, örnek koşucu, iyilik elçisi sevgili doktorumuz aramızdan ayrıldı. Seni hep bize öğrettiklerin, paylaştığımız anlar ve kocaman yüreğinle hatırlayacağız”

***

Finlandiya’nın devlet televizyonu Yle’nin aktardığına göre ülkede yeni tip Coronavirus’ün (SARS-CoV-2)’nin yeni bir suşu tespit edildi, mutasyona uğramış türe Fin-796H adı verildi. Sağlık uzmanlarına göre enfeksiyonun yeni varyantı, İngiltere ve Güney Afrika suşlarında görülen mutasyonları içeriyor. Bilim insanları bu yeni türün daha önce İngiltere ve Güney Afrika’da görülen mutasyonlarla bazı özellikleri paylaştığı fakat tamamıyla yeni bir genetik kombinasyona sahip olduğunu, boğaz ve burun sürüntülerinde Covid-19 RNA’sına özgü genetik sekansları arayan PCR testlerinden gizlenebileceği uyarısı yaptı.

ABD’li bilim insanları, mutasyona uğramış ‘İngiliz’ ve ‘Kaliforniya’ türlerinin füzyonu olan yeni bir Coronavirus melezi keşfetti. New Scientist dergisinde yayınlanan makalede, birbiriyle yakından ilişkili iki virüsün karışarak bir kombinasyon oluşturduğu ve bunun Covid-19 salgınının yeni bir aşamasına işaret edebileceği belirtildi. Makalede, böyle bir melezin Covid-19 genomunda ani değişikliklere neden olabileceğine vurgu yapılarak, suşların füzyonunun insan vücudunda değil, laboratuarda gerçekleşmiş olabileceği ihtimaline dikkat çekildi.

***

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, (KYK) yurdunda Covid-19 nedeniyle karantinada bulunan 40 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Kırk kişinin bir yemek şirketi tarafından dışarıdan getirilen tavuk nedeniyle zehirlendiği belirtildi.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 110 milyon 423 binin üzerine çıkarken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 451 bini geçti. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısında düşme eğilimi devam etti, küresel olarak 22 milyon 605 bin kişiye indi.

Dünya genelinde haftanın dördüncü gününde yeni vaka bildiriminde alıştığımız artış  gözlense de yeni vaka sayısı 400 binin altında kaldı. Son 24 saatte 398 bin 2268 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 11 bin 497 kişi de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya genelinde on binin üzerinde günlük bildirim yapan ülke sayısı yeniden dokuzda kaldı: ABD (68.9 bin), Brezilya (51.4 bin), Fransa (22.5 bin), İspanya (14.5 bin), İtalya (13.8 bin),  Rusya (13.4 bin), Hindistan (12.6 bin), İngiltere (12.1 bin) ve Çekya (10.8 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 241 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 83 kişi oldu. Toplam vaka sayısı 2 milyon 616 bin 600’e, toplam can kaybı 27 bin 821 kişiye yükseldi Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 640 kişi. Günlük test sayısı 115 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak  aktif  hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında yükseliş dün de devam etti, aktif hasta sayısı 784 bin 729 kişi olup, halen oldukça yüksek olduğunu hatırlatıyoruz. Ağır hasta sayısı 1,187 kişiye düştü. Halen %1.4 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) üç buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Bilecik, Erzincan, Kilis, Uşak ve Çanakkale 1 haftada en fazla vakanın arttığı iller olurken, Bitlis, Mardin, Kastamonu, Yalova ve Bingöl 1 haftada vaka sayısının en fazla azaldığı iller olarak kayıtlara geçti.

***

Yüksek vaka ve ölüm sayılarına rağmen önümüzdeki ay bazı kısıtlamaların kaldırılacağının açıklanmasını değerlendiren uzmanlar henüz çok erken olduğunu söylüyor. Tedbirleri azaltmak bir yana artırmak gerektiğini belirten HASUDER Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, testlerde pozitiflik oranının bir ayda yüzde 3,2’den yüzde 6,2’ye yani iki katına çıktığını söyledi. Aşılamada henüz bağışıklık süresinin tamamlanmadığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut da “TTB olarak 14-28 gün tam kapanma gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte ekonomik sosyal destek verilmeli, toplumun yüzde 70 oranında bağışıklık kazanması için aşılama hızla tamamlanmalı” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/426222/ttb-ve-hasuder-test-basina-vaka-orani-artiyor-tedbirler-artirilmali

***

Trabzon Tabip Odası Başkanı Kibar Yaşar Güven, AKP kongrelerinin vaka artışlarında etkili olabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti: “Bütün Türkiye’de alınmış tüm önlemler bizde de aynı şekilde devam ediyor. Ama Karadeniz Bölgesi’nin böyle yoğun olmasının nedeni bence maskeye, mesafeye uymamasıyla ya da sokakların doluluğuyla ilgili değil. Bizde halkın bir ayağı köylerde. Köyden kırsala geçiş çok oluyor. Hafta sonu da sokağa çıkma yasağı olduğu için insanlar köylerine gidiyor. Orada 3-4 aile beraber yaşıyor. Burada çok fazla maske ve mesafeye de dikkat edilmiyor. Sonra insanlar pazartesi şehre dönüyor. Yani temas da artmış oluyor.”

***

Koronavirüsü salgınında vaka sayılarının en yüksek olduğu il durumundaki Trabzon gibi şehrin takımı Trabzonspor da hastalıkla mücadele ediyor. Süper Lig’in 26. haftasında deplasmanda karşılaşacağı Başakşehir maçının kadrosunda bordo-mavili takımda önemli bölümü koronadan kaynaklı 10 eksik bulunuyor.

***

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Covid-19 testi pozitif çıkanların karantina süresinin yedi günden 10 güne çıkarıldığını açıkladı. Veran, pozitif vakalarla temaslı olanların karantina süresinin ise yedi gün olarak devam edeceğini belirtti. Karantina sürelerindeki yeni düzenlemenin 10 Haziran’a kadar devam edeceğini belirten Bakan Veran, “Gün rahatlama günü değil. Yapacağımız en kötü şey zamanı gelmeden kısıtlamaları kaldırmak olur” dedi.

***

Kademeli normalleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “İllerin kategorize edilmesinde de en büyük kriter illerde görünen vaka sayısı olacak. Düşük riskli illerde açılmalar daha çok olabilecek iken yüksek riskli illerde açılma olmadan devam etmesi söz konusu olacak. Buna ek olarak aşılanma sayıları, o ilin yoğun bakım kapasitesi ya da yoğun bakım doluluk oranı da söz konusu olabilir” diye konuştu.

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da basın aracılığıyla kademelendirme ile ilgili bilgi verdi: “Şu anda bilim kurulumuz, Toplumda Salgın Yönetimi Alt Kurulu üyesi olan hocalarımız bir gösterge üstünde çalışıyor. Bu göstergenin çeşitli alt belirteçleri olacak. İllere dört kritere göre puan verilecek. Bu toplamda belirlenecek puana göre, salgının ilgili yerleşim yerlerindeki artma, sabit seyretme veya azalma durumları göz önünde bulundurulacak.”

Bu dört kriter şöyle:

  • İllerdeki yedi-14 günlük vaka sayıları
  • Testte pozitiflik oranları
  • Yoğun bakım doluluk kapasiteleri ve servislere yeni hasta yatış durumu
  • İllerdeki aşılama durumu.

Kayıpmaz şöyle devam etti: “Azalma eğilimindeki illerde kısıtlamaların aşama aşama gevşetilmesi (sokağa çıkma yasakları, kafe, restoranlar ve kıraathanelerin açılması, yüz yüze eğitime geçilmesi gibi) söz konusu olacakken, belirli aralıklarla yapılacak değerlendirmelerde bir artış eğilimi olması halinde, kısıtlamaların yeniden arttırılması gündeme gelebilecek.”

***

Toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir şekilde aşılanması gerektiğinin altını çizen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, “Okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak, başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılmasıdır. Okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini de geliştirerek, çocukların eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır. Eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır. Önlemlerin alınmasının ardından sağlıklı bir çalışma ve eğitim ortamında yüz yüze eğitime başlayabilmek, uzaktan öğretimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerimizin temel isteğidir” şeklinde konuştu.

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın salgın sürecinde gerekli stratejileri hayata geçiremediğine vurgu yaparak, “MEB’in sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

***

En az 2,5 milyon öğrenci EBA’ya hiç erişemedi… Vahim tablo hakkında Bakan Selçuk’a 4 soru. HDP’li Şevin Coşkun, MEB tarafından yayımlanan EBA Erişim Raporu’nda öğrencilerin uzaktan eğitime erişim verilerinin düşük olmasını Meclis gündemine taşıdı. Coşkun, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Yapılacak olan sınavlarda derslere hiç giremeyen öğrencilerin sınava tabi tutulmasının ölçütü ve koşulları nasıl sağlanacaktır?” diye sordu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19)  salgını nedeniyle Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden geçilen uzaktan eğitime 81 ilin erişim durumu İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) gönderdiği EBA Erişim Raporu ile ortaya çıktı. Rapora göre, devlet okullarındaki 15 milyon 190 bin 878 öğrenciden yüzde 14,8’i, yani 2 milyon 409 bin 811 öğrencinin EBA’ya hiç erişemediği tespit edildi.

***

65+, hakları için sokakta: Bizi görün, yasakları kaldırın

Salgın kısıtlamalarına maruz kalan 65 yaş üstü yurttaşlar, 19 Şubat’ta İstanbul Emekli Sendikaları Eylem Birliği Koordinasyonu çağrısıyla Kadıköy Rıhtım’da bir araya gelecek. “65 Yaş Üstü Hak Arıyor” inisiyatifi de yarından itibaren saat 21.00’de pencerelerden ses çıkarmaya ve beyaz bayrak asarak eşitlik taleplerini dile getirmeye çağırıyor.

https://bianet.org/bianet/toplum/239541-65-haklari-icin-sokakta-bizi-gorun-yasaklari-kaldirin

***

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıdvan Karaali, doğru ve güvenilir maskenin en az üç katmanlı ve bakanlık tarafından onaylı, burun kısmının telli olması, lateks, naylon, paraben içermemesi gerektiğini söyledi. Dr. Karaali, şöyle konuştu: “Diğer ürünlerde olduğu gibi maskede de merdiven altı üretim dediğimiz üretimler var. Maskeleri seçerken özellikle üreten firmanın bakanlık takip sistemine tabi olması gerekiyor. Maskenin öncelikle burun kısmında tel olması lazım. Telsiz maske takıldığında konuşma anında sık sık kayıyor. Düştüğü zaman kaldırmak için elimizle kaldırıyoruz. Bu yüzden bulaşıcılık artabilir. Bu yüzden tel şart. Ayrıca maskelerin üç katmanlı olması gerekiyor. Keserek ya da ayırarak kontrol edebilir. Belirli standartlara göre üretilip üretilmediğini takip etmek gerekiyor. Bakanlık, standartlarına uygun olmayan markaları açıkladı. Salgına karşı önlem alırken etkinliği kanıtlanmış ürünleri kullanmamız lazım. Bu yüzden alınacak ürünün bakanlık ürün takip sistemine kayıtlı olması, Avrupa standartlarında, TSE ürün onaylı olması ve uzun süre kullanımda alerjiye yol açacak maddeler içermemesi gerekiyor” dedi.

Ekoteks Laboratuvarı Teknik Müdürü Sevim Razak, maskeler için uygulanan test aşamalarını anlattı. Razak, “Laboratuvarımızda özellikle tıbbi yüz maskeleri ve bez maskelerinin Avrupa standartları ve TSE’nin yayınladığı standartlar için testleri yapılmaktadır. Bu testler de üç önemli nokta var. Birincisi maskeyi taktığımız zaman bakteri tutunma özelliğinin kontrol edilmesi gereklidir. Diğeri nefes alabilirliğin kontrol edilmesi. Çünkü maske yüzümüzde takılıyken rahat nefes alıp verilmesi gereklidir. Bir de maskelerin üretiminden sonra üzerinde ne kadar bakteri yükü ya da mikroorganizma yükünün tutunduğu kontrol edilmesi gerekmektedir” dedi.

https://artigercek.com/haberler/onlarca-markanin-maskesi-guvensiz-cikti-uzmanlar-dogru-maskeyi-anlatti

***

AKP’nin yaptığı “tıklım tıklım” kongrelere dikkat çeken Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, İzmir’de yaptıkları bir basın açıklaması nedeniyle sosyal mesafe cezası aldıklarını söyledi. Bacaksız, “Kanunlar bizim için mi işliyor? Onların işine geldiğinde kanun var, işine gelmediğinde kanundan muaflar” dedi.

***

Trabzon, Ordu ve Rize’nin Türkiye’nin en çok vaka sayısı olan illeri olmasının buralarda düzenlenen AKP kongreleriyle bir ilişkisi olabilir mi, sorusuna Prof.Dr. Ahmet Saltık şöyle yanıt verdi: “Doğu Karadeniz’deki üç kentte 100 binde 200’ün üzerinde hastalık yayılma hızı değeri var, ki bu Türkiye ortalamasının 3 katı. Bir senaryo kurmak gerekirse, bu kentlerdeki kongreler nedeniyle birçok insan bir araya geldi. Ancak bir kuluçka süresi var. Söz konusu olayın yaşanmasından en 5-6 gün sonra orada enfeksiyonu alan insanlar veya enfekte olup, bulaştırıcı olup o toplantıya gelip başkalarına bulaştıran insanların yüzde 80-85’i bulaştırıcı duruma gelebiliyorlar. Yani bir 10-14 günlük süreye gereksinim var bu tür etkinliklerden sonra, yersiz kalabalıkların toplanmasından sonra, o toplantıya bağlı mı gelişti vaka artışları. Henüz bu süre geçmedi. Belki bir başka senaryoya göre, bölgeye Rusya üzerinden gelen insan trafiğinin de araştırılması gerekebilir.”

***

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) Covid-19 salgını kaynaklı ölüm dalgasının, ABD vatandaşlarının ortalama yaşam süresini 2020’nin ilk yarısında “şaşırtıcı bir şekilde” düşürdüğünü ifade etti. Yetkililer, bu kapsamda 2020’nin ilk yarısında ortalama yaşam süresinin 1 yıl azalarak 77,8 olarak belirlendiğini aktardı. CDC Ölüm İstatistikleri Şefi Robert Anderson, “Bu büyük bir düşüş. Böyle bir düşüşü görmek için 2. Dünya Savaşı’na 1940’lara geri dönmelisiniz” ifadesini kullandı. Ülkede salgından en çok etkilenen siyahların ortalama yaşam süresi yaklaşık 3 yıl, Latinlerde ise yaklaşık 2 yıl kısaldı.

***

Hollandalı bir firma tarafından geliştirilen‘elektronik burun’ bir kişinin Covid-19 olup olmadığını anlayabiliyor. Breathomix şirketinin geliştirdiği cihaz için Hollanda’da Ağustos-Aralık 2020 tarihleri arasında test merkezlerine gelen 4 bin 500 kişi incelendi. Cihaz test edilen kişilerin yüzde 75’inde güvenilir şekilde semptomlu ya da semptomsuz enfekte olanları saniyeler içinde elemeyi başardı.

***

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre ülkede koronavirüs vaka sayısı Ocak ayından bu yana üçte iki oranında azaldı. Bilim insanları, İngiltere genelinde sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanmasının ardından vaka sayısında büyük bir düşüş görüldüğünü söylüyor. Imperial College London’ın araştırmasında, başkent Londra’da Ocak ayından bu yana koronavirüs vakalarındaki düşüşün yüzde 80’i bulduğu tespit edildi. Araştırmaya göre 4-13 Şubat tarihleri arasında İngiltere’de her 200 Covid-19 testinden birinin sonucu pozitif çıktı. Bu oran, geçen yıl Eylül ayı sonlarındaki düzeyle benzerlik gösteriyor. Ekibe göre İngiltere’de virüs bulaştırma katsayısı 0,72 düzeylerine kadar indi. R0 olarak bilinen bu katsayı, Ekim ayından bu yana 1’in üzerindeydi. İngiltere’de hala 20 binden fazla kişi Covid nedeniyle hastanelerde tedavi görüyor. Yoğun bakım kapasitesinde yüzde 83 düzeyinde seyreden doluluk oranı, 14 Şubat haftasında yüzde 80’e düştü. Toplam 6 bin yoğun bakım yatağından 4 bin 800’ü dolu.  Öte yandan ülkedeki aşı programı da devam ediyor. İngiltere’de 16 milyondan fazla kişiye koronavirüs aşısının ilk dozu yapıldı.

***

Orta Avrupa’nın küçük ülkesi Slovakya, Çarşamba günü Avrupa Birliği (AB) içinde “Sağlık Yardım Mekanizmasını” harekete geçirerek Brüksel’den çok acil yardım talebinde bulundu. Slovakya hükümeti tarafından yayınlanan çağrıda, ülkede Covid-19 vakaları nedeniyle hastanelerin dolduğu ve yoğun bakım ünitelerinin kapasitelerinin üst sınırına ulaşmak üzere olduğu belirtiliyor.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Test sayısı düşüyor, hasta sayısı da düşüyor” dedi. Testlerin yalnızca şikâyeti olan ve hastanelere başvuranlara yapıldığını söyleyen Adıyaman, “Oysa semptom göstermeyenleri bulmamız lazım. Filyasyonla hasta olduğunu bilmeyen insanları tespit edebilmemiz çok önemli” diye konuştu.

https://www.birgun.net/haber/yaygin-test-yapilmazsa-ucuncu-piki-gorebiliriz-334704

***

İzmir’de çeşitli mekanlarda perküsyon çalarak geçimini sağlayan genç müzisyen Mehmet Mert El, geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti. Mert El’in pandemi yasakları nedeniyle mekanlar kapalı olduğu için 1 yıldıır işsiz olduğu belirtildi. Geçtiğimiz hafta sadece Kocaeli’nde derineleşen ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan 7 işçi intihar etti. Çoklu kriz, pandemi ile daha da derinleşti. İntiharlar işçi cinayeti olarak kabul etmek, derinleşen krizin göstergesi olarak hareket etmek ve olabildiğince hızlı dayanışma ağlarını kurmak toplumsal muhalefetin öncelikleri arasına sokmak önümüzde görev olarak duruyor.

***

İtalya’da korona virüsü önlemlerine karşı işletmecilerin başlattığı sivil itaatsizlik eylemi “#ioapro’nun (ben açıyorum) bir örneği de İzmir’de ortaya çıktı. Karşıyaka’da bulunan Girit Adası Et ve Balık Evi isimli restoranın işletmecileri “Yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak” diyerek “Mart’tan itibaren müşteri kabul edeceklerini” duyurdu.

***

 

AŞI TARTIŞMALARI

Türkiye’nin de kullandığı Çin menşeli korona virüsü aşısı Coronavac’ın, Çin’de yapılan deneylerde İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı etkili olduğu belirtildi. Açıklama Brezilya’dan geldi. Aşının varyantlar karşısındaki etkisine ilişkin ayrıntı verilmedi.

***

ABD ordusu, on binlerce askerin Covid-19 aşısı olmayı reddettiğini açıkladı. Amerikan CBS Televizyonu’nun haberine göre bazı birliklerde aşı yaptıranların oranı üçte bire kadar düştü. Genelkurmay Operasyonlar Dairesi Başkan Yardımcısı Tümgeneral Jeff Taliaferro dün Kongre’ye, “İlk veriler, askerlerin üçte ikisinin aşıyı kabul ettiğini gösteriyor” dedi.

***

BioNTech/Pfizer ile ABD’deki Teksas Üniversitesi işbirliğinde bilim insanları laboratuvar ortamında Güney Afrika’dan çıkan mutasyonu taşıyan virüs üretti. Araştırmanın sonuçları New England Journal of Medicine’de yayınlandı. Araştırma sonucunda bilim insanlarının laboratuvar ortamında üretilen Güney Afrika mutasyonuna karşı üretilen virüsün aşı olan kişilerin kan örneklerinde test ettiği belirtildi. Bilim insanları, Güney Afrika mutasyonuna karşı üretilen virüsün ABD’de mutasyonlu virüsün yaygın olarak görülen türüyle kıyaslandığında antikor oranının üçte ikiye kadar düştüğünün fark edildiği belirtildi.

***

Aşıda ayrımcılık, kayırmacılık devam ediyor… Çorum’un Dodurga ilçesinin AKP’li belediye başkanı Mustafa Aydın (52), Çorum’da henüz 65 yaş üstü birçok yurttaşa aşı sırası gelmezken Coronavirus aşısı oldu. Sağlık çalışanı ve 65 yaş üstü olmayan Aydın’ın aşı olurken çekildiği fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşması tepkilere neden oldu.

***

Çin firması Sinovac Biotech’in Coronavirus aşısını test eden Brezilya’daki bir enstitüden yapılan açıklamaya göre, aşı virüsün İngiltere ve Güney Afrika’da ortaya çıkan türlerine karşı da etkili.

Açıklama, Brezilya’da Sinovac aşısının deney sürecini yöneten, Sao Paulo’daki Butantan Biyomedikal Merkezi’nin başkanı Dimas Covas’tan geldi. Covas, “Çin’de bu aşıyı İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı test ettik ve iyi sonuç aldık” dedi.

***

Aşılama ve ASM’ler: Bir hekim anlatıyor

Son dönemde ASM’ler aşılama çalışmalarının parçası olarak gündemde. Yine hazırlıksız biçimde bindirilen yükler, vatandaşla sağlıkçının karşı karşıya getirildiği plansızlıklar vs. Haliyle aile hekimleri çok şikayetçi bu meselede. Bu şikayetlerin sorunun çözülmesi yönünde talepkar olmak, inisiyatif almak, çözüm için mücadele etmek anlamına geldiği örnekler az değil.

… Bağışıklama birinci basamağın asli görevi, koruyucu ve önleyici hekimliğin ayrılmaz bir parçası. Yaygın, etkin ve hızlı bir bağışıklama neredeyse bir yılı bulacak olan Covid 19 pandemisinin yavaşlatılması ve durdurulması için alınan ve alınmayan diğer önlemlerin yanında mutlak bir gereksinim. ….

Keşke spor salonları, kültür ve kongre merkezleri, okullar  ve hatta stadyumlar da aşı merkezi olabilseydi, biyogüvenlik analizleri tamamlanmış aşıların tamamının hızla kullanılması da mümkün olabilirdi böylelikle. Bu organizasyonu mümkün kılacak siyasi iradeyi tek başıma göstermem olanak dahilinde olmadığı için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım ben de. Listelerimi oluşturdum, olağan koşullarda randevulu çalışmadığım için yekten çıkıp gelenlerle randevu çakışsa da bir aşı ünitemiz olduğu için sıkıntı doğmadı, ama ben her hastam adına kendim randevu aldım ve her birine mesaj attım,  kimi arkadaşlarımız MHRS’den (Merkezi Hekim Randevu sistemi) randevu oluşturmadıkları için sağlık müdürlüğü beşer dakikada bir randevu oluşturunca cetveller doldu,  makul ve sürdürülebilir bağışıklama için 15 dakikada bir oluşturulan randevu cetveline müdürlük tarafından müdahale edilince işler karıştı, akıllı telefonu olmayan, olsa da mesajlarını takip edemeyen, yakınlarının desteğinden mahrum 65 yaş üstü kişiler sağdan soldan duyup ASM’lere randevusuz gelince de hepten karışıklık oldu.  ASM’lerin fiziksel koşulları denk değil, dar mekanlarda aşılama enfeksiyon riskini artırıyor, her birimin aile sağlığı çalışanı yok, her birimin kayıtlı nüfusundaki yaş dağılımı da denk değil, aile hekimleri birinci basamaktaki diğer işleri de birlikte yürütmeye çalışırken kendileri kaçınılmaz biçimde dezorganize olabiliyorlar. Aile hekimliği bilgi sistemine entegre edilmediği için akıllı telefonumuza indirdiğimiz ve aile sağlığı çalışanlarını da tanımlayarak kullandığımız Aşıla uygulaması sık sık çöküyor, bu yüzden kimi yan yollara başvurmak durumunda kaldığımız da oldu, kayıt oluşturmaksızın aşı yapılmayacağı dayatmasını ıslak imzalı onam alarak aştık, program elektronik onam olmaksızın ikinci doz aşı randevusuna izin vermediği ve bu yüzden aşılama çok yavaşladığı için kimi zaman aşıyı yapıp hastayı yolladıktan sonra kendi telefonlarımıza gelen kısa mesajları girerek randevu aldık ve akabinde hastalarımızı bilgilendirdik.

https://sol.org.tr/haber/asilama-ve-asmler-bir-hekim-anlatiyor-26371



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...