Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 23 OCAK 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 23 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!.

***

Sağlık emekçilerinin özlük haklarının yerine getirilmesi talebiyle yapılmak istenen açıklamada gözaltına alınan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç, “Emeklerimizi karşılığını almak ve insanca, onurlu bir şekilde yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Ankara Şehir Hastanesi’nde özlük hakları için seslerini duyurmak isterken “Pandemi gerekçesiyle” gözaltına alınan 8 sağlık emekçisi, emniyette haklarında “2911’e muhalefetten” işlem yapıldıktan sonra farklı hastanelerde serbest bırakıldı. Serbest kalan sağlık emekçileri, gözaltına ilişkin Ankara Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada ilk sözü alan ATO Başkanı Ali Karakoç, “Sağlık meslek örgütleri olarak Ankara Şehir Hastanesi’nin önünde bir alkışlı protestomuz ve basın açıklamamız olacaktı. Ancak, Ankara’da uzun zamandır bir eylem etkinlik yapmaya kalkıştığımızda, Anayasal haklarımızı kullanmaya kalkıştığımızda, Ankara polisi gayri hukuki ve tamamen hukuk dışına çıkarak, Anayasa aykırı bir şekilde hem bizleri darp ediyor hem de açıklamalarımıza izin vermiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Ankara polisinin bu tavrını şiddetle kınıyoruz. Bunun Ankara polisinin aldığı bireysel bir tavır olmadığını da biliyoruz. Sadece emeğiyle geçinen insanlarız, biz rüşvet istemiyoruz. Geçmişte de şimdide gelecekte de özlük haklarımız için mücadele edeceği. Bunu sadece pandemi döneminde yapmadık, daha öncede yaptık ve pandemiden sonra da yapmaya devam edeceğiz. Emeklerimizi karşılığını almak ve insanca onurlu bir şekilde yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Ankara’da demokratik haklarının dile getirilmesini sokakta bunun paylaşılmasını hiçbir biçimde istemiyorlar” diyen TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Bugün emniyette bize ifade ettikleri tam da bu yaklaşımın hangi düzeyde olduğunu gösteriyor. Süreci izleyenlere de gözaltında olan arkadaşlarımıza da işkence uygulaması gerçekleşti bugün. Bizi gördükleri her yerde araçların yönünü değiştirerek başka bir hastaneye götürme girişiminde bulundular. Bu aslında bir belirsizlik ortamı yaratmak ve bu belirsizlik ortamında bizim yan yana duruşumuzu engellemek yönündeydi. Böyle bir uygulama bir işkence uygulamasıdır. Gözaltı işlemlerinin yapıldığı yerleri gördük, mahremiyet ilkesinin ihlalinin nasıl gerçekleştiğini gördük. ATO başkanına biz ters kelepçe yapmadık diye övünüyorlar. Bu uygulamanın ne kadar yaygın olduğunu gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

***

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda salona “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin Özlük Hakları için mücadele eden arkadaşlarımız serbest bırakılsın!” pankartı asıldı. Açıklamada konuşan SES Genel Sekreteri Pınar İçel, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin uzun yıllar boyunca yaşadığı sorunların salgın süresince katlanarak artığını dikkati çekti. Salgından kaynaklı 353 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini belirten İçel, “150 binden fazlası hastalanmıştır. Tüm bunlardan ötürü öfkeliyiz; ‘Yaşatmak ve yaşamak istiyoruz’ diye haykırdık, çığlıklar attık sesimizi duymak istemediler” diye konuştu. İçel, “Sözümüzü, eylemimizi görmezden gelen bu yaklaşımı alkışlarımızla protesto ediyoruz” diyerek gözaltına alınan sağlık emekçilerinin serbest bırakılması talebinde bulundu.

Sorunlarının ivedilikle çözülmesini isteyen Dev Sağlık-İş Dış Kapı Hastanesi İşyeri Temsilcisi Reyhan Karadeli, sağlık emekçilerinin talepleri kabul edilinceye kadar mücadele edeceklerini söyledi. Karadeli, devamında sağlık emekçilerini taleplerini şöyle sıraladı:

  •  “Covid 19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak sayılmasına dönük yapılacak düzenlemede, illiyet bağı aranmadan, düzenleme tüm işyerlerini ve tüm sağlık emekçilerini kapsamalı,
  • Ek göstergeye ilişkin biz sağlık emek ve meslek örgütlerinin talebi karşılanmalı
  • 5 yıla 1 yıl olacak şekilde ve kapsamı genişletilerek yıpranma payı düzenlenmeli
  • Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri görevlerine iade edilmeli
  • Farklı istihdam rejimlerine son verilerek kadrolu, güvenceli istihdam sağlanmalı, sağlık ve sosyal hizmet emekçisi sayısı arttırılmalı.
  • Yurttaşların sağlık hakkına erişimini sağlamak için Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde ve Merkezlerde pandemi koşullarına uygun teknik ve fiziki düzenlemeler bir an önce yapılmalı, bu konuyla ilgili program ve çalışma takvimi paylaşılmalıdır.
  • İş yükümüz azaltılarak, pandemi döneminde çalışma süresi yeniden düzenlenmeli
  • Hemşirelik meslek yasası uygulanmalı ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılmalı
  • İş hukukuna uygun 7/24 ücretsiz kreş hakkımız sağlanmalı
  • EYT sorunu acilen çözülmeli
  • Mobbinge karşı etkin mücadele edilmeli
  • Sağlıkta şiddeti sona erdiren etkin önlemler alınmalı
  • Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılmalıdır.”

***

Mutasyona uğramış Coronavirus Tokat Merkez ve Niksar ilçesinde toplamda 10 kişide tespit edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mutasyonlu virüs sebebiyle Türkiye’ye uçuşların geçici olarak durdurulduğu İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika’ya Brezilya’nın da eklendiğini duyurdu.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 98.7 milyonu geçerken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 115 bine dayandı. Bulaş potansiyelini gösteren aktif vaka sayısı ile 25.7 milyonu geçti.

Avrupa ve Amerika kıtalarında Covid-19 öldürmeye devam ediyor. Son 24 saatte Kuzey Amerika’da 6 bin 25 kişi,  Avrupa’da 5 bin 881 kişi ve Güney Amerika’da  2 bin 58 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya genelinde yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayılarında tırmanış devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 652 bin 952 kişi, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 15 bin 953 kişi oldu. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (192 bin), Brezilya (55.3 bin), İspanya (42.9 bin), İngiltere (40.3 bin), Fransa (23.3 bin), Meksika (22.3 bin), Rusya (21.5 bin), Almanya (16.4 bin), Kolombiya (15.1 bin), Hindistan (14.3 bin), Portekiz (14 bin), İtalya (13.6 bin), Endonezya (13.6 bin), Güney Afrika (11.8 bin) ve Arjantin (10.8 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını hala kontrol altına alınmadı. Son 24 saatte 5 bin 967 kişide Covid-19 pozitifligi saptandı. Böylece toplam vaka sayısı ise 2 milyon 418 bin 472 kişiye yükseldi. Ölümler ise hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 149 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 24 bin 789 kişi, yeni hasta sayısı 734 kişiye indi. Günlük test sayısı 163 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı hala yüksek. 22 Ocak itibarıyla 97 bin 883 aktif hastaya sahibiz. Bu hastalar bulaştırma potansiyelinin çok yüksek oldugunu gösteriyor. Ağır hasta sayısında da azalma eğilimi devam ediyor, bununla birlikte halen 2 binin biraz üzerinde ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala yüksek! Halen %2 olan ağır hasta oranı  dünya ortalamasının (%0.4) beş katı!

***

Diyarbakır Tabip Odası Kasım-Aralık 2020 dönemi değerlendirme raporu: Alınan kısmi önlemlerin etkisi ile zaman zaman azalma eğilimi gösteren vaka sayılarına rağmen henüz birinci dalga tamamen bastırılamadı. Diyarbakır Tabip Odası pandemiye ilişkin raporlar hazırlamayı sürdürüyor. Odanın Kasım-Aralık 2020 dönemi değerlendirme raporuna göre, Diyarbakır’da ekim ayının sonu, kasım ayının başında günlük 850’yi bulan vaka artış hızında ve hastane doluluk oranlarında azalma sağlandı. Rapora göre, Diyarbakır’da günde ortalama 100-150 hastada PCR pozitifliği saptanıyor. 150’nin üzerinde hasta kliniklerde, 100 kadar hasta ise yoğun bakım ünitelerinde yatıyor. Diyarbakır’da da bugüne kadar 1500’ün üzerinde sağlık çalışanı enfekte olmuş 17’si maalesef ki vefat etmiştir. … Diyarbakır’da siyasi mahpusların yoğunlukta olduğu cezaevlerinde çok sayıda korona virüsü bulaşı olduğu bilgimiz dâhilindedir. Fiziksel mesafenin mahpuslar arasında uygulanamamış olması, uygun havalandırma şartlarının bulunmaması, sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olması sebebiyle koronavirüs yayılımı artmıştır. Cezaevlerinde hastalık bulaş kontrolü konusunda yetersiz kalan yetkililer aşılama konusunda benzer hatalara düşmemelidirler. Cezaevlerinin özellikli durumu ön planda tutularak en kısa sürede cezaevlerinde bulunan tutsakların aşılanması için gereken tüm çalışmalar yapılmalıdır. https://www.gazeteduvar.com.tr/diyarbakir-tabip-odasi-birinci-dalga-tamamen-bastirilamadi-haber-1511106

***

Coronavirüsü salgınından en çok etkilenen illerden biri olan Mersin’de Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre, 2020 yılı içinde bin 300 kişi hayatını kaybetti. Kentte sekizi doktor 16 sağlık emekçisi de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, kent genelinde vaka sayısının yüksek olduğunu özellikle Aralık ayında günlük bin 500’e yükseldiğini söyledi.

***

Avrupa ve Amerika kıtalarında Covid-19 öldürmeye devam ediyor. Son 24 saatte Kuzey Amerika’da 6 bin 25 kişi,  Avrupa’da 5 bin 881 kişi ve Güney Amerika’da  2 bin 58 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

İstanbul Havalimanı’nda PCR testi yapılan merkezde antikor testi de yapılmaya başladı. Test sonucu en fazla 4 saat içinde açıklanıyor.

***

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda ikinci yarıyılın başlayacağı 15 Şubat’tan sonra kapsamlı bir ‘telafi programı’nın hazırlıklarını yaptıklarını açıkladı.

***

Eğitim Sen: Önce aşı sonra yüz yüze eğitim

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Kurul, eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanmasından sonra yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini söyledi Okullardaki fiziki ve alt yapı sorunlarının giderilmediğine dikkat çeken Kurul, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Hala okullarımız çok kalabalık. İkincisi hijyen meselesi. Okullarımızda destek, yardımcı ve teknik hizmetler yeterince güçlendirilirse, hijyen soruları bir anlamda çözülmüş olabilir. Yine kalabalık sınıfları seyreltmek bizim öncelediğimiz meselelerden bir tanesi. Sınıflarda daha az öğrenci olmalı. Aşılama süreci takvimlendirilsin.

Sağlık Bakanlığı’nın aşı planlamasına da değinen Kurul, Türkiye’de aşı miktarı konusunda ciddi kaygıların olduğunu belirtti. Aşının nasıl dağıtılacağına dair de kaygıların olduğunu dile getiren Kurul, “Biz Eğitim Sen olarak, sağlık personelinin ardından eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanma sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz. Bunun için hem aşı temini hem de aşının takvimlendirilmesine bağlı olarak okulların açılış gününün belirlenmesini istiyoruz. Eğitim emekçileri derken sadece öğretmenleri değil aynı zamanda eğitimle, okullarla şu ya da bu biçimde ilişkili olan tedarik zincirleri içerisinde yer alan kişiler ve destek ile teknik personelin de bu sürecin bir parçası olarak görülerek aşılama süreci başlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

***

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, üç haftalık tatilin kendilerini endişelendirdiğini belirterek, tüm toplumun aşılanması tamamlanıncaya kadar kısıtlamalar ve tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi. Hareketliliğin artması durumunda vaka sayısında ciddi artış yaşanabileceğini vurguladı.

***

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) raporuna göre tedbirlerin uzaması ve kapasite düşüşü nedeniyle sektörde işini kaybetmesi beklenen kişi sayısı 700 bin.

***

Çin’de mart ayından bu yana en yüksek vaka sayısı bildirilmesi nedeniyle Şanghay kentindeki tüm hastane personeli test edilirken, başkent Pekin’de bazı bölgelerde toplu Covid-19 testi başlatıldı. Dün 144 yeni Covid-19 vakası bildirilen Çin’de bugün hafif düşüşle 103 yeni vaka bildirildi. Şanghay’da, iki çalışanın testinin pozitif çıkması üzerine dün tüm hastane personeli hastalık için test edilmeye başladı.

***

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ve basına sızan bir belgeye göre, hükümetin Covid-19’un yayılmasını kontrol altında tutmak için değerlendirdiği seçenekler arasında ev karantinasında olanlara ödeme yapılması da yer alıyor. Belgede yer alan öneride, Covid testi pozitif çıktığı içinde evde karantinada kalması gerekenlere 500 sterlin (yaklaşık 5.000 TL) ödeme yapılması teklif ediliyor. Bu ödemelerin haftalık toplamının 453 milyon sterline ulaşabileceği hesaplanıyor.

İngiltere’de Ocak ayı başında ilan edilen üçüncü sokağa çıkma kısıtlamasının ardından yüksek vaka sayıları bir süre daha devam etse de, yaklaşık bir haftadır vaka sayıları düşüşe geçti. Bugün 40 bin 261 pozitif vakanın tespit edildiği İngiltere’de virüs bulaştırma katsayısı olarak bilinen R sayısı 0,8 ile 1 aralığına düştü. R’nin 1’in altına düşmesi, salgının yayılma hızının kırıldığı anlamına geliyor. Öte yandan ülke genelinde Covid-19 kaynaklı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Son 24 saatte 1401 kişi daha yaşamını yitirdi

***

İspanya’da, Sağlık Bakanlığı’nın güncellediği Covid-19 verilerine göre, son 24 saatte 400 yeni vefatla Covid-19 kaynaklı ölü sayısı 55 bin 441’e çıktı. Salgına karşı 25 Ekim’den bu yana olağanüstü hal uygulayan İspanya’da yerel yönetimlerin inisiyatifiyle mevcut tedbirler son bir haftadır sıkılaştırıldı. Ülkenin büyük bölümünde gece sokağa çıkma yasağının başladığı saatler öne çekilirken, serbest dolaşım kısıtlamaları artırıldı ve azami toplanma sayısı 6’tan 4’e indirildi. Diğer yandan İspanya’da 27 Aralık’ta başlayan aşılama kapsamında şu ana kadar aşı olanların sayısı 1 milyon 200 bini geçti.

***

Belçika’da federal hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele amacıyla ülkeye “gerekli olmayan” giriş ve çıkışları yasaklama kararı aldı.

***

Britanya Başbakanı Boris Johnson, ülkede ortaya çıkan yeni tip Coronavirus varyantının daha ölümcül olabileceğini gösteren kanıtlar olduğunu söyledi. Yeni mutasyon ile öncesindeki verilerin matematiksel olarak karşılaştırılması ile elde edilen verilere göre, yeni mutasyonun yüzde 30 daha ölümcül olduğu değerlendirildi. Hükümetin bilim konusunda başdanışmanı olan Sir Patrick Vallance, daha ölümcül olma ile ilgili elde edilen verilerin “henüz yeterince güçlü olmadığını” kaydetti. Salgın trendinde elde edilen verilere göre, 60 yaşındaki 1000 hastada 10 ölüm yaşanması tahmini ortaya konuluyordu. Ancak yeni mutasyonla bu sayının 13’e çıkabileceği değerlendiriliyor.

***

Salgın tedbiri olarak akşamları sokağa çıkma kısıtlaması getirilen Hollanda’da köpek gezdirme sitelerindeki gönüllüler ve kurye üniforması satışlarında patlama yaşandı. Hollanda’da yarından itibaren akşam 21.00 ve sabah 4.30 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Sağlıkla ilgili acil durumlar, teslimat yapan kuryeler ve köpek gezdirenler yasaktan muaf olacak. Sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere 95 avro (860 lira) ceza uygulanacak.

***

Covid-19 salgınında mevsimsel grip vakaları rekor derecede azaldı. Kuzey Yarımküre’de her yıl bu mevsimde milyonlarca kişiyi yatağa düşüren hastalık fiilen ortadan kalktı. gripten ölmekten kurtulan insanların sayısının yeni pandemide hayatını kaybedenlerin sayısının yanında çok az kalmasına rağmen, bunun Kovid-19 salgınında küçük de olsa olumlu bir nokta olduğuna dikkat çekiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grip Komisyonu’nda görevli çocuk doktoru Norio Sugaya, “Bu son derece kafa karıştırıcı bir fenomen. İnanılması mümkün olmayan, tarihi bir durum yaşıyoruz” dedi. WHO’ya göre gribin yayılmasını muhtemelen dünya genelinde bireyler ve hükümetlerin Covid-19’un yayılmasını önlemek için aldığı; maske takılması, insanların bir araya gelmesinin sınırlanması gibi önlemler engelledi. Örgüt, grip aşısı yaptıranların sayısının artmasının da buna katkıda bulunuyor olabileceğini söylüyor. Bir başka varsayım da Kovid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün büyük çapta yayılmasının, insanların bağışıklık sisteminin diğer virüslere karşı direncini yükselterek gribi engellemiş olması..

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7631″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında şubatta düşük ve orta gelirli 92 ülkeye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını dağıtmaya başlayabileceklerini bildirdi. “Aşılar, hepimize salgını sona erdirme ve küresel ekonomiyi iyileştirme umudunu veriyor.” diyen Ghebreyesus, dünyadaki aşı çalışmalarının tüm ülkelerde eşgüdümlü yapılması gerektiği mesajını verdi. Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile COVAX’ın 40 milyon doz aşı için anlaşmaya vardığını aktaran Ghebreyesus, 2021’in ilk çeyreğinde COVAX’ın 150 milyon doz Kovid-19 aşısını tedarik edeceğini kaydetti.

***

Çin’den geleceği açıklanan 10 milyon doz aşının pazar sabahı Türkiye’de olacağı iddia edildi.

***

Güney Afrika’nın Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını AB ülkelerinden 2,5 kat daha pahalıya satın alacağını bildirdi. Güney Afrika, Oxford/AstraZeneca’dan 1,5 milyon doz sipariş etti.

***

Norveç’te bakımevinde kalan yaşlıların Pfizer/BioNTech’in aşısını olduktan sonra ölmesine ilişkin Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada ‘bildirilen ölümlerin aşıdan kaynaklanmadığı’ belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi, aşının yarar/risk dengesinin ‘yaşlılarda olumlu’ olduğunu kaydetti.

***

Rusya’nın Covid-19 aşısı ‘Sputnik V’nin Türkiye’de üretimi için özel bir şirketle anlaşma sağlandığı duyuruldu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nda (RDIF), adı açıklanmayan bir Türk şirketiyle aşının Türkiye’de üretilmesi için el sıkıştı. Bu kapsamda ilk olarak üretim için gerekli teknolojinin transferi başladı.

***

Çin menşeili aşı şirketi Sinovac’ın geliştirdiği inaktif Kovid-19 aşısının üretimini artıracağı bildirildi. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’ya konuşan Sinovac Biotech Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yin Weidong, Sinovac’ın ikinci bir üretim hattı kurduğunu, hattın şubat ayı itibarıyla işleyişe geçmesiyle yıllık aşı üretim kapasitesinin 1 milyar doza ulaşacağını belirtti. CoronaVac’ın koronavirüsün farklı türleri karşısında da etkili koruma sağladığını söyleyen Yin Weidong, “Çin Tıp Bilimleri Akademisi’ne bağlı Hayvan Bilimleri Laboratuvarı Enstitüsü ile yapılan iş birliği neticesinde, Sinovac aşısını yaptıran gönüllülerden alınan serumun koronavirüsün İngiltere’de görülen varyantını da etkisizleştirdiği tespit edildi. Aşının, Güney Afrika’daki virüs varyantına karşı koruma sağlayıp sağlamadığı üzerinde ise çalışmalar sürüyor, ilgili sonuçları paylaşacağız” diye konuştu.

***

ABD Başkanı Joe Biden, yeni tip koronavirüsten en fazla etkilenen yoksullar ile federal çalışanlara yönelik 2 yeni kararnameye imza attı. Kararnamelerden biri, yoksul ailelerin daha hızlı Covid-19 ekonomik destek yardımlarını almalarını ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına gıda yardımlarının artırılmasını sağlarken, diğeri ise federal çalışanların minimum saatlik ücretinin 15 dolara yükseltilmesini öngörüyor.

***

Koronavirüse karşı herkesin bir görevi var – Muzaffer Eskiocak

Halk Sağlığı Uzmanı Muzaffer Eskiocak, koronavirüs aşısına karşı direnç ve aşılama sürecine dair yaratılan güvensizlik ortamının tehlikelerine dikkati çekerek, “Doğru, zamanında ve eksiksiz bilgi paylaşımı salgın yönetiminin ödevi. Sürece destek, umut ve emek katkımız da bizim ödevimiz” dedi.

Kullanım izni alan her aşının güvenlik açısından kabul edilebilir düzeyde olduğuna dikkati çeken Eskiocak, “Tüm tıbbi girişimlerde, ilaçlarda olduğu gibi aşılar da kabul edilebilir risk çerçevesindeki yararı ve olası yan etkilere kıyasla çok fazla olduğu için yaygın biçimde kullanılır. Bu aşamada kullanımdaki aşıların tümü güvenlik değerlendirmesinde olumlu bulunmuş diyebiliriz. Hangisinin daha da güvenilir olduğunu değerlendirmek için yayınlanmış karşılaştırma çalışmalarını beklememiz gerekiyor” dedi.

Aşı sağlamada kaynakların çeşitliliğinin neden önemli olduğuna da değinen Eskiocak, “Kaynakların çeşitliliği aşılanması gerekenlerin aşıya erişimini hem sayısal hem de olası yapılma uygunluğu-uygunsuzluğu ve tercih edilirliği açılarından önem taşır. Ne var ki, farklı aşılara erişimin tek belirleyicisi tıbbi değerlendirme olmalıdır. Bu koşullar altında serbest piyasada aşı satışına izin verilmemelidir” diye konuştu.

Aşı olanın hastalıktan koruduğunu hatırlatan Eskiocak, “Hastalığa karşı aşılanmışlar arttıkça toplumda hastalık etkeninin, bu pandemi için koronavirüsün, dolaşımı azalır. Bu da hastalığa duyarlı insanların koronavirüsle karşılaşma-temas etme olasılığını azaltır. Bu şekilde, aşılanma hem aşılananı korumuş olur, hem de henüz aşılanmamış kişileri korur. Aşılanma yoluyla hastalık etkenlerine karşı dayanışma durumuna toplum bağışıklığı adı verilir. Toplum, hastalığın yayılımına karşı direnç gösterir. Bu durumun ortaya çıkması için bugünkü bilgilerimize göre coğrafyanın tümünde (il, ilçe, mahalle, köy) hastalığa karşı duyarlı olanların yüzde 90’ından fazlasının aşılanması gerekecek” diye belirtti.

http://mezopotamyaajansi27.com/tum-haberler/content/view/122550

Kapitalizmin aşısı yok! – Özgür Müftüoglu

Kimilerine göre sanayi ötesi toplum, kimilerine göre bili(şi)m çağı olarak tarif edilen; endüstri 5.0 falan gibi kavramların tartışıldığı bir dönemde, Covid-19’a çözüm olacağı umulan aşı bir yılı aşkın sürenin sonunda nihayet üretilebildi. Üretildi üretilmesine ama kapitalizmdeki tüm ürünler gibi o da bir “meta” olarak yerini aldı raflarda. Yani milyarlarca insan için yaşam umudu olan aşıyı üretenlerin ardındaki sermayenin yegane amacı, tüm metalar gibi “üzerinden en yüksek kârı elde edebilmek”ti. Aşının üretimi kapitalist mantıkla olunca dağıtımının da tabiatıyla aynı mantıkla olması gerekiyordu. Öyle de oldu. Kapitalizm, insanları tehdit eden ölümcül bir pandemi karşısında ilkelerinden ödün vermedi ve üretilen aşılara kimlerin ulaşabileceği sorusu, hemen cevap buldu: Zenginler ile iktidar sahipleri!

İnsanlığın başına bela olan, pandemi mi yoksa pandemiyi egemen güçlerin çıkarları doğrultusunda fırsata dönüştürüp yoksulluğu, açlığı, ölümüne çalışma düzenini yeniden üreten kapitalizm mi?

Pandemiyle mücadele bir biçimde sağlık emekçileri sayesinde sürdürülüyor. Bilim insanları pandemiyi ortadan kaldıracak aşıyı da buluyor. Ancak onların gayreti; insanlığı, başındaki en büyük beladan kurtarmaya yetmiyor. Zira insanlığı bu en büyük beladan, kapitalizmden kurtaracak bir aşı yok!

Kapitalist sömürüye karşı tek çözüm var o da; daha önce pek çok kez dillendirdiğimiz gibi ezilen, emeği, doğası sömürülen, dili, inancı, ırkı nedeniyle ayrımcılığa uğrayan halkların birlikte mücadelesi! http://yeniyasamgazetesi2.com/kapitalizmin-asisi-yok/

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...